Czasami pewne potrawy wydają mi się za bardzo oczywiste żeby o nich pisać, bo przecież każdy zna i każdy wie. Tak jest np z zwykłymi obiadowymi surówkami, ale ... ostatnio kilka razy okazało się, że przepis się jednak komuś przyda, więc pojawi się tu kilka takich właśnie, niby oczywistych surówek :)
Dzisiejsza to surówka z kapusty pekińskiej. Nie jestem jakąś specjalną fanką pekińskiej kapusty (no może za wyjątkiem kimchi, które uwielbiam), ale zima wystarczająco mocno ogranicza surówkowe wybory, a w tym, bardzo sezamowym zestawieniu, pekińska sprawdza się idealnie.
Sezamowa surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 300-400 g kapusty pekińskiej
- 1 duże (najlepiej słodkie) jabłko
- 1 duża marchew
- 1 mała szalotka lub czerwona cebula
- 4-5 łyżek sezamu (u mnie biały i czarny)
- 2-3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i wszystko dorzucamy do kapusty
Z oleju sezamowego, musztardy, soku z cytryny, pieprzu i imbiru ucieramy sos.
Mieszamy wszystko i obficie posypujemy podprażonym na suchej patelni sezamem.
Zostawiamy choć na 15-30 min, aż się przegryzie i podajemy.
Pięknie i smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń