To ulubiony makowiec mojej mamy. Bardzo prosty w przygotowaniu, bezglutenowy z konieczności, lekki, delikatnie słodki i rozpływający się w ustach. Klasyczny, jak większość naszych świątecznych dań, pachnący rokrocznym czekaniem na wspólną, wielopokoleniową kolację. Jedna z tych pozycji, której nie umiem pominąć w podstawowym zestawieniu świątecznych potraw.
Ciasto makowe z jabłkami (bezglutenowe)
- 200g mielonego maku*
- 400g jabłek (waga już po pozbawieniu szypułek)
- 175g cukru
- 175g masła
- 6 jajek od zaprzyjaźnionej kury
- 6 łyżek mąki gryczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego dobrej jakości (najlepszy własny)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 biała (bezglutenowa) czekolada (100g)
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy mak, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy i dokładnie wszystko mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ... lub foremki sylikonowej, która nie potrzebuje takich zabiegów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut.
Studzimy, wyciągamy z foremki, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
* Jeśli używamy niemielonego maku, musimy go wcześniej sparzyć, ugotować, odsączyć i zmielić, a jabłka przed dodaniem do ciasta koniecznie odcisnąć z nadmiaru soku (mak jest już wystarczająco wilgotny).
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnie cierpię maku ;( ale gdyby nie on to zjadłabym całe ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Ja też zbytnio nie lubię maku ale temu ciastu nie można oprzeć się. Najgorsi przeciwnicy maku delektują się smakiem tego ciasta.
UsuńMusi być pyszne :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńBardzo fajna kompozycja składników, a cały makowiec wygląda przepysznie ;) Muszę się zmotywować i upiec podobny :D
OdpowiedzUsuńprzepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńA gdyby tak ciasto wpakować do mufinkowych foremek, jak długo trzeba wtedy piec?
OdpowiedzUsuń...myślę że jakieś 20-25 min :)
UsuńTa ilosc maku to na jaki rozmiar tortownicy? Pozdrawiam przedświątecznie:-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj to ciasto i jest przepyszne - takie idealnie wilgotne i puszyste, po prostu niebo w gębie :) Dzięki za super przepis, jeszcze na pewno nie raz z niego skorzystam!
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto na święta i wszystko byłoby dobrze gdyby nie ten silnie wyczuwalny posmak proszku do pieczenia. W innych przepisach na tego typu makowiec jest 1 łyżeczka proszku, czy to nie pomyłka ?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńBardzo mi przykro... Ja piekę z 2 płaskimi łyżeczkami (jak w starym maminym przepisie) i nigdy nie miałam wrażenia, że jest wyczuwalny...
UsuńPrzepraszam jaka mąką mogę zamienić mąkę gryczaną czy może być uniwersalna bezglutenowa?
UsuńDla mnie super, robiłam wersję z ksylitolem ale wyszedł sztos ��bardzo dziękujemy za przepis��
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńczy masło i jajka mają być w temp. pokojowej i jak długo je ubijać z żółtkami ?
Robiłam na Święta z mąką migdałową i erytrytolem i wyszło super��
OdpowiedzUsuńZamieniła Pani mąkę gryczną na migdałową?
UsuńA jaka duża jest blaszka?
OdpowiedzUsuńEwewuniu ! jest napisane w przepisie , że tortownica lub foremka silikonowa.
Usuńtortownice i foremki silikonowe tez maja rozne rozmiary
UsuńWitam wegafaza
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamiast mielonego maku zastąpić masa makową kupna oczywiście????pozdrawiam
Najlepsze ciasto na świecie.Wilgotne i delikatne.Naprawdę pyszne.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze to wygląda, smacznie!
OdpowiedzUsuńnie jadłem lepszego
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciacho z Waszego przepisu wiele razy i to must have do kawy! Używam jabłek prażonych ze słoika, zamiast surowych tarkowanych z przepisu. Świetnie wiążą ciasto i dzięki temu jest miękkie i fajnie wilgotne. Nie odsączam jabłek ze słoika tylko łyżką nawalam wszystko co tam jest prosto do masy jak już jest tam mak. Naprawdę działa i jest super!
OdpowiedzUsuńZrobiłam - bardzo nam smakowało. Zamiast mąki gryczanej dałam płatki gryczane, ksylitol zamiast cukru, jajek 5 i jeszcze trochę domowej masy makowej już z jajkiem (zamrożona od Bożego Narodzenia). Udało się! Rzeczywiście ciasto puszyste, wilgotne, sprężyste, nie sypie się. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCzy tyle samo ksylitolu co cukru się używa ?
OdpowiedzUsuńW ostatnich 2 tygodniach piekłam 4 razy, na różne okazje. Mąż się cieszył, bo uwielbia makowce. Kupuję zawsze mak z bakaliami w puszce firmy Helio.
OdpowiedzUsuńDaję całą puszkę maku, ok. 700g jabłek, 8 jajek, żeby to uniosły, więcej masła i cukru. I na dużą blachę, bo znika w mig. 👌👌👌👌👌
Mój mąż powiedział ze to był najlepszy makowiec jaki jadł. Robiłam z mąką migdałową. Tylko jeszcze brakuje nam rodzynek i orzechów
OdpowiedzUsuń