Nastał ten moment kiedy prawie już nasyciłam ślinianki bobem w formie najprostszej ( bób z solą, bób z oliwą i bób z ... bobem) i mogę zacząć szaleć. Dziś w związku z tym bób w lekkim letnim curry, łatwy, niezawodny i pyszny.
Letnie curry z bobem i kalafiorem
Składniki:
(3-4 porcje)
- 500g bobu
- 1/2 średniego kalafiora (300g)
- 1 szalotka
- 1-2 młode marchewki
- puszka tłustego mleka kokosowego
- świeże chili
- 7-12 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta cynamonu
- 5-6 liści kafiru (limonki)
- źdźbło trawy cytrynowej
- sól
- olej
- szczypior
- liście kolendry
- 1 szklanka ryżu
Przygotowanie:
Bób wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut (ma być miękki ale jędrny i zwarty). Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Obieramy po przestudzeniu.
Ryż wsypujemy do garnka, podprażamy chwilę i zalewamy wodą (biały ryż w stosunku 1:2, brązowy 1:2,5) i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do wchłonięcia płynu.
Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę.
Na większej patelni (takiej , do której posiadamy pokrywkę) rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę, i marchewkę, dodajemy imbir, kurkumę, cynamon. i roztarte w moździerzu kumin i kolendrę.
Smażymy kilka minut, dodajemy posiekane chili i trawę cytrynową, zalewamy mlekiem kokosowym, 1/2 szklanki wody, dodajemy kafir i przykrywamy pokrywką.
Dusimy do czasu kiedy marchewka będzie miękka.
Kalafior dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do curry i jeszcze kilka minut dusimy, pozwalając kalafiorowi lekko zmięknąć, ale broń boże się nie rozgotować!!!!
Dorzucamy ugotowany i obrany bób i pomidorki pokrojone w połówki lub ćwiartki.
Podajemy z ryżem, posypane kolendrą i szczypiorem.
PS
Jeśli danie ma być jeszcze bardziej sycące i ...turbo białkowe, możemy je podać z pokrojonym w kostkę tofu, (podsmażonym na oleju i skropionym sosem sojowym).
dziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry, ale z kalafiorem jeszcze nigdy nie próbowałam. Muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda na smaczną potrawkę.
OdpowiedzUsuńSuper wpis! Na pewno przetestuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńTyle ciekawych przepisów i porad w jednym miejscu.
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńSuper jedzonko !
OdpowiedzUsuńdziękuję za super przepis, super smacznie to wygląda !
OdpowiedzUsuńlubie bob
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńTo brzmi jak danie pełne letnich smaków i aromatów! Kombinacja bobu, kalafiora i aromatycznego curry to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lekkie, kremowe mleko kokosowe doskonale komponuje się z intensywnością przypraw, tworząc soczystą i aromatyczną bazę dla warzyw. Dodatek świeżych pomidorków koktajlowych zapewne dodaje delikatnego, kwaśno-słodkiego smaku, idealnie balansując całość. Dzięki za przepis i inspirację!
OdpowiedzUsuń