Sprawdzony zestaw owoce i ostry ser, można eksplorować bez końca. Dziś proponuję jesienną, lekko dekadencką wersję ze świeżymi figami (ostatnio dostępne w całkiem przyzwoitej cenie w większości marketów czy delikatesów). Znakomita w roli przystawki lub ... na babski wieczór przy winie :)
Sałata z figami i gorgonzolą
Składniki
(dla 2-4 osób)
- 2-3 figi
- ok 60-80 g sera koziego lub brie
- ok 60-80 g gorgonzoli
- garść orzechów włoskich i laskowych
- ulubione kiełki ( u mnie rzodkiewki)
- pół owocu granatu
- sałata (u mnie rukola, młody szpinak i sałata rzymska)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na półmisku/talerzu układamy sałatę, ser pokrojony na kawałki wielkości kęsa i plasterki fig.
Posypujemy orzechami, kiełkami i pestkami granatu.
Polewamy oliwą z oliwek.
Na półmisku/talerzu układamy sałatę, ser pokrojony na kawałki wielkości kęsa i plasterki fig.
Posypujemy orzechami, kiełkami i pestkami granatu.
Polewamy oliwą z oliwek.
Cudowna,kolorowa:)Ślinka leci.Uwielbiam figi.W tym roku najadłam się do rozpuku świeżutkich,prosto z drzewa i te dostępne u nas już mi tak nie smakują,ale przynajmniej nie mają robali;) :)))Zrobię sobie taką sałatkę jak tylko wrócę do normalności w kuchni.Dzięki za przepis:))
OdpowiedzUsuńMmmm... dla mnie idealna, wszystko co uwielbiam i jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń