Końcówka zimy, nawet takiej kiepskiej jak ta, to moment kiedy jadę na ostatnich kulinarnych oparach. Wszystkie korzeniowe warzywa zaczynają mi się już przejadać i tęsknię za kolorowym letnim talerzem. W takich momentach dobrze sprawdza się ciągle jeszcze dostępna brukselka, pachnące latem suszone pomidory i słodkie pieczone bataty o cudnie słonecznej barwie. Pestki granatu dopełnią paletę barw i smaków, a ja przewrotnie się uśmiecham na myśl, że prędzej niż się spodziewamy przyjdzie czas, kiedy znów będziemy się cieszyć sezonem na brukselkę :)
Pieczone bataty z brukselką, orzechami i granatem
Składniki:
(porcja dla 2-4 osób)
- 1 duży batat (800-750 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki (można pominąć)
- sól
- oliwa z oliwek
- 500-600 g brukselki
- 2 niewielkie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- kilka sztuk suszonych pomidorów z oliwy
- 1 łyżka gęstego sosu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- natka pietruszki
- pestki granatu (ok 1/4-1/3 owocu)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200st (grzanie góra dół)
Batata dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na ósemki/kawałki w kształcie bardzo dużych frytek. Mieszamy dokładnie z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawami (słodką papryką, chilli i wędzoną papryką).
Solimy i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min tj aż będą miękkie i rumiane.
W czasie kiedy bataty się pieką przygotowujemy brukselkę.
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika lub dyni, orzechy włoskie i odkładamy na bok.
Brukselkę obieramy z ewentualnych zeschniętych listków i kroimy na grubsze plasterki lub ćwiartki.
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy.
Do przeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną brukselkę, pokrojone w paski pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, podsmażamy przez ok 10 minut (brukselka ma tylko lekko zmięknąć i delikatnie się przyrumienić) i dodajemy sos balsamiczny i sok z cytryny.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy podprażone wcześniej pestki i orzechy.
Gorącą brukselkę wykładamy na upieczone bataty i posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.
ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuń