Zima odpuszcza, a moje zmysły wariują w kierunku zielonego. Na prawdziwe zielone trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale na szczęście mamy mrożonki. Z mrożonego zielonego groszku w kilka minut przygotujemy kusząco zieloną pastę i nakarmimy zmysły prawie letnim zestawem: zielony groszek, mięta i sok z cytryny.
Byle do wiosny :)
Pasta z zielonego groszku z miętą
Składniki:
- 2 kubki (ok. 400g) zielonego groszku (mrożony a nie puszkowy)
- kilka/kilkanaście liści świeżej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- czarny sezam do posypania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut (do miękkości).
Studzimy lub przelewamy zimną woda, dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę, sól, pieprz do smaku.
Miksujemy na jednorodną pastę.
Cudowny kolorek!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pastę z groszku, czasem dodajemy do niej jeszcze trochę tahini :)