niedziela, 27 lipca 2014

majonez z awokado

Majonez i jego zamienniki to temat rzeka. Problem z nim mają dietujący, wegujący i ci, którzy szukają ciekawszych czy zdrowszych zamienników.
Istnieje wiele sposobów na jego pominięcie, ale jest to oczywiście ściśle zależne od tego, z jakiego powodu i do czego owego zamiennika potrzebujemy.
Dziś prezentuję jeden z moich ulubionych typów majonezowych alternatyw, a dodatkowo całkowicie roślinny - majonez z awokado.
Nie jest kopią smaku klasycznego majonezu, ale ma bardzo podobną konsystencję. Świetnie sprawdza się w sałatkach i surówkach o wyraźnym smaku, jako dip do grillowanych warzyw, w wegetariańskich burgerach lub w roli dodatku do frytek.





Majonez z awokado


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • 2 łyżki cytryny lub limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki dobrej musztardy
  • 1/2-1/3 łyżeczki syropu z agawy (brązowego cukru, miodu czy innego ulubionego słodzidła)
  • świeżo mielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Obrane awokado, oliwę, sok z cytryny, musztardę i syrop z agawy umieszczamy w pojemniku blendera. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do pozostałych składników.
Pieprzymy i blendujemy wszystko na gładko.
Tyle :)
Przechowujemy do 3 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.



2 komentarze:

  1. Ło matko! Faktycznie coś podobnego stale nam się w głowach dzieje.Czy to normalne,to nie wiem?;) :))))Najbardziej rozbawiło mnie to awokado i cytryna w tle:)))Ale takie ładne awokado udaje mi się ostatnio kupić.Idealne na już:) Powiem Ci jednak,że takiego majonezu nigdy nie robiłam, i nie jadłam,ale zrobię już wkrótce,a co?;) :))))))

    OdpowiedzUsuń