piątek, 18 lipca 2014

Sałatka z arbuzem i bałkańskim serem

Dziś klasyk, o którym nie trzeba za wiele opowiadać, ale przypomnienie przyda się zawsze.
Dlaczego arbuzy i melony zjadane nad południowym morzem, zaraz po wyjściu z kąpieli smakują najlepiej?
Bo nic tak dobrze nie podkreśla ich słodyczy jak sól.
Polecam tą sałatkę, nie tylko tym, którym ciepłe morze w tym roku nie dane.






Sałatka z arbuzem i bałkańskim serem


Nie będę się wygłupiać i podawać proporcji bo to sprawa zupełnie drugorzędna.

Składniki:
  • sałata (u mnie najczęściej masłowa i rukola)
  • arbuz
  • ser bałkański, feta lub inny słony ser tego typu
  • pestki dyni lub pistacje
  • sól
  • liście mięty lub bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Na sałacie układamy pokrojonego arbuza i fetę.
Pestki dyni razem z sporą szczyptą soli podprażamy na suchej patelni (jeśli nie używamy pistacji - pistacji nie musimy podprażać ani solić).
Całość posypujemy podartymi niedbale liśćmi mięty/bazylii, pestkami dyni i pieprzem.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
Jemy :)



1 komentarz: