Dlaczego arbuzy i melony zjadane nad południowym morzem, zaraz po wyjściu z kąpieli smakują najlepiej?
Bo nic tak dobrze nie podkreśla ich słodyczy jak sól.
Polecam tą sałatkę, nie tylko tym, którym ciepłe morze w tym roku nie dane.
Sałatka z arbuzem i bałkańskim serem
Nie będę się wygłupiać i podawać proporcji bo to sprawa zupełnie drugorzędna.
Składniki:
- sałata (u mnie najczęściej masłowa i rukola)
- arbuz
- ser bałkański, feta lub inny słony ser tego typu
- pestki dyni lub pistacje
- sól
- liście mięty lub bazylii
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na sałacie układamy pokrojonego arbuza i fetę.
Pestki dyni razem z sporą szczyptą soli podprażamy na suchej patelni (jeśli nie używamy pistacji - pistacji nie musimy podprażać ani solić).
Całość posypujemy podartymi niedbale liśćmi mięty/bazylii, pestkami dyni i pieprzem.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
Jemy :)
Przepadam za taką sałatką:)
OdpowiedzUsuń