sobota, 2 lipca 2016

Pancakes na mleku roślinnym

Pisałam już wielokrotnie, że słodkie śniadania, to nie jest coś, co wzbudza we mnie jakieś specjalnie mocne emocje, a wszelkie naleśniki, bliny czy racuchy zdecydowanie wolę w wersji wytrawnej. Mam tak od zawsze.
Jednak nawet takiemu wadliwemu osobnikowi jak ja, przyjdzie czasem ochota eksces typu: słodkie placki do porannej kawy... szczególnie w roli nieśpiesznego weekendowego śniadania.
Pancakes'y są idealne w roli takiego wyjątku od reguły, lekkie, puszyste z mocno słodkim syropem i furą sezonowych owoców smakują po królewsku.
Oryginalne powinny być oczywiście na maślance i z jajkiem ale... mleko roślinne, odrobina octu jabłkowego i poczciwy banan zastępują je bez uszczerbku dla smaku ;)





Pancakes na mleku roślinnym
(porcja dla 2-4 osób)


Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (pół na pół zwykła biała i razowa)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 większy banan
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego (u mnie oliwa z pestek winogron)

do podania:

  • syrop klonowy lub syrop z agawy 
  • sezonowe owoce




Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy (np.blenderem ręcznym) na gładką masę konsystencji śmietany.
Łyżką nakładamy placki na dobrze rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami dobrego oleju.
Smażymy dwustronnie i podajemy gorące.
Na talerzu polewamy syropem klonowym i posypujemy sezonowymi owocami.



2 komentarze:

  1. Jak dobrze, że istnieja zamienniki mleka krowiego...;)

    OdpowiedzUsuń