poniedziałek, 4 maja 2015

Makaron ze szparagami i mascarpone

W maju na naszym stole dominują SZPARAGI. Białe i zielone, najczęściej zwyczajne "z wody", ale też w różnych mniej, lub bardziej wymyślnych wersjach obiadowych, śniadaniowych i kolacyjnych. Czekamy na ten okres cały rok i korzystamy ile wlezie :)
Dziś danie bardzo proste czyli makaron, z jasnym szparagowym sosem na bazie serka mascarpone. Jako maniaczka szparagów i ślepa miłośniczka makaronów mogę tylko gorąco polecać.




Makaron ze szparagami i mascarpone


Składniki:
(porcja dla 4 osób)


  • 400 g krótkiego makaronu
  • 1 i 1/2 pęczka białych szparagów 
  • 3 czubate łyżki mascarpone (ok.125 g)
  • 1/2 główki czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • dobrej jakości oliwa z oliwek
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść startego sera typu parmezan do posypania (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Najpierw kupowanie...
Szparagi kupujemy JĘDRNE (najlepiej na targu czy w warzywniaku), sprawdzając czy końcówki (te odcięte) nie są mocno zdrewniałe, przesuszone (powinny być soczyste na całej długości- wtedy wiemy że są świeże).

W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron.
Szparagi obieramy obieraczką do warzyw - cienko poniżej łebka i coraz grubiej, aż do uciętych końców.
Szparagi kroimy na 1-2 cm kawałki (łebki zostawiamy całe).
Wodę po zagotowaniu solimy i wrzucamy makaron.
Do wysokiej patelni (takiej do której mamy przykrywkę) wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy pokrojone szparagi, delikatnie solimy, przykrywamy i wstawiamy na mały ogień.
Pozwalamy im się dusić kilka minut we własnym sosie, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Po kilku minutach (jak będę już prawie zupełnie dobre) dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy jeszcze chwilę (już bez przykrycia) uważając żeby czosnek się nie przypalił.
Dokładamy serek mascarpone, świeżo mielony pieprz i ewentualnie jeszcze trochę soli i mieszamy.
Dorzucamy makaron (ugotowany al dente), ok 2-3 łyżki wody w której się gotował i bazylię porwaną na drobne cząstki (lub posiekaną).
Mieszamy i wykładamy na talerze (ewentualnie posypujemy jeszcze parmezanem).





6 komentarzy:

  1. Trudno Ci nie zazdrościć, gdy u mnie szparagi wciąż po dyszce...Najcudniejsza kombinacja makaron+szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dziś kupiłam za 6 zł więc faktycznie różnica spora :/

      Usuń
  2. Spróbowałam , potwierdzam ,że danie jest rewelacyjne , dziękuję za przepis. Dorota z Poznania

    OdpowiedzUsuń
  3. Późno znalazłam tego bloga, ale lepiej późno niż wcale :) Przepis wypróbowany dzisiaj. Pierwszy raz robiłam szparagi i czuje, że już je kocham. Dzięki wielkie za przepis! Wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczególnie miło witam w klubie szparagomaniaków :)))))

      Usuń