środa, 6 maja 2015

Kuskus z kalafiora z zielonymi warzywami

Kuskus z kalafiora to zawsze świetna propozycja na lekki posiłek typu "pudełko do pracy", lub lekką warzywną  obiadową bazę (np w towarzystwie kotletów). Pyszny w wielu wersjach: w pikantno-korzennej, w słodkawej orzechowo-miętowej, ale w maju/czerwcu  najpyszniejszy ze szparagami i młodym zielonym groszkiem. Już sam kolor powoduje, że mi się gęba śmieje, a smak... nie może być lepiej :)





Kuskus z kalafiora z zielonymi warzywami


Składniki:
(porcja dla ok. 4 osób)

  • 1 niewielki kalafior ok.600-700 g
  • 2 -3 pory (biała i jasnozielona część)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka świeżego (lub mrożonego) groszku
  • 1 większa kalarepka lub 1 młoda cukinia (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (świetnie podkręcają słodycz groszku )
  • oliwa z oliwek


  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • spory pęczek pietruszki (lub pół na pół pietruszki i kolendry)

Przygotowanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i rozdrabniamy w rozdrabniaczu (mikserze z nożem) na kawałki wielkości ziarenek ryżu czy kaszy.
Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę a pory na półplasterki.
Szparagi płuczemy (zielonych szparagów nie obieramy!!!) kroimy na ok 2 cm kawałki - łebki zostawiamy całe.
Groszek i szparagi wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tylko tyle żeby woda przykryła warzywa), solimy delikatnie i gotujemy kilka minut (szparagi mają być jędrne a nie rozgotowane).

W większej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pory i podsmażamy/dusimy na delikatnym ogniu.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kalarepę/cukinię i dosypujemy przyprawy (przeciśnięty czosnek, zmieloną w moździerzu kozieradkę, czosnek niedźwiedzi, wiórki kokosowe, słodką paprykę i kurkumę.
Przesmażamy całość jeszcze dobrych kilka minut i dosypujemy kalafior (rozdrobniony!)
Mieszamy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty (kalafior ma być gorący ale ciągle jeszcze chrupiący tj półsurowy).
Dodajemy ugotowane szparagi, groszek, posiekaną natkę pietruszki/kolendry i sok z cytryny.
Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy.




4 komentarze:

  1. coś pysznego, z chęcią zjadłabym na jutrzejszy lunch!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, a do tego jest pełne zdrowych składników :) Muszę koniecznie zrobić coś podobnego, bo smakuje na pewno ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie bo kombinacji może być mnóstwo :)

      Usuń
  3. Rewelacyjne danie. Zarówno na ciepło jak i na zimno. I wbrew pozorom naprawdę szybkie i łatwe. Ta sałatka to SAMO ZDROWIE NA TALERZU! Kropelka

    OdpowiedzUsuń