Ten przepis to sernik tradycyjny, ale dużo lżejszy niż zwykłe serniki pieczone z masłem, bo zamiast tłuszczu mamy tu mleko kokosowe. Sernik biały jak śnieg (którego nam zdecydowanie brakuje), utrzymany w klimacie świątecznym - z makiem, na czekoladowym spodzie, z orzechami i suszonymi śliwkami. Pieczony moją ulubiona metodą tj. dłużej i w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest cudownie kremowy, jak najpyszniejszy deser.
To idealny sernik dla tych, którzy mają ochotę na tradycyjny smak, ale chcą też dyskretnie obciąć kalorie ... w ekstremalnej wersji można jeszcze pominąć polewę ;)
Lekki sernik z makiem na śliwkowo-czekoladowym spodzie
spód:
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2/3 kubka orzechów włoskich
- 1/2 kubka suszonych śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
masa:
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie (np taki z wiaderka )
- 200-225 g cukru
- 400 ml mleka kokosowego (puszka), z czego 300 ml do sernika a 100 ml na polewę
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 jajek
- wanilia
- szczypta soli
- 3-4 łyżki maku
polewa:
- tabliczka białej czekolady + pozostałe 100 ml mleczka kokosowego
Orzechy włoskie, śliwki i połamaną czekoladę umieszczamy w naczyniu blendera i mielimy na lepki pył - coś jak żyzna ziemia ;)
Jeśli nie posiadamy blendera, możemy orzechy zmielić, śliwki bardzo drobno posiekać, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wszystko połączyć.
Tortownicę o średnicy (ok 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (zgniecionym pod strumieniem wody łatwiej oblepić obłe foremki).
Na dno tortownicy wysypujemy uzyskaną śliwkową masę i ugniatamy by utworzyła równy spód.
Schładzamy w lodówce.
Ser miksujemy razem z cukrem i wanilią.
Stopniowo dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej.
Dolewamy mleka kokosowego, mąkę ziemniaczaną, mak i szczyptę soli. Miksujemy jeszcze chwilę i wylewamy na schłodzony spód.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 st) na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze ok.1 godzinę i 45 minut (po dotknięciu palcem środek ma być ścięty, ale lekko żelujący).
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 ml mleka kokosowego. Uzyskaną w ten sposób polewą oblewamy wierzch ciasta.
Studzimy.
Wstawiamy do lodówki na minimum 8h.
czaderski!!!zamawiam:P barbra
OdpowiedzUsuńświetny sernik! :)
OdpowiedzUsuńAle gdzie tu vege??? Ser, jajka:((
OdpowiedzUsuńNigdzie przy tym serniku nie jest zaznaczone, że jest wegański... Na blogu jest sporo przepisów na wegetariańskie potrawy - wegańsko jem dopiero od 2-2,5roku a część moich domowników do dziś jest wege a nie wegan.
Usuńgete0ine-New York Sandra Ramirez https://wakelet.com/wake/yTNkAuaYBlILjwiTl9z0I
OdpowiedzUsuńagunlena
torcik na imieniny
OdpowiedzUsuń