niedziela, 6 grudnia 2015

Ciasto makowe z jabłkami, bezglutenowe

To ulubiony makowiec mojej mamy. Bardzo prosty w przygotowaniu, bezglutenowy z konieczności, lekki, delikatnie słodki i rozpływający się w ustach. Klasyczny, jak większość naszych świątecznych dań, pachnący rokrocznym czekaniem na wspólną, wielopokoleniową kolację. Jedna z tych pozycji, której nie umiem pominąć w podstawowym zestawieniu świątecznych potraw.



Ciasto makowe z jabłkami (bezglutenowe)


Składniki:

  • 200g mielonego maku*
  • 400g jabłek (waga już po pozbawieniu szypułek)
  • 175g cukru 
  • 175g masła
  • 6 jajek od zaprzyjaźnionej kury
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego dobrej jakości (najlepszy własny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli

dodatkowo:
  • 1 biała (bezglutenowa) czekolada (100g)
  • płatki migdałów


Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy mak, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy i dokładnie wszystko mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ... lub foremki sylikonowej, która nie potrzebuje takich zabiegów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut.

Studzimy, wyciągamy z foremki, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.



*  Jeśli używamy niemielonego maku, musimy go wcześniej sparzyć, ugotować, odsączyć i zmielić, a jabłka przed dodaniem do ciasta koniecznie odcisnąć z nadmiaru soku (mak jest już wystarczająco wilgotny).



27 komentarzy:

  1. nie cierpię maku ;( ale gdyby nie on to zjadłabym całe ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zbytnio nie lubię maku ale temu ciastu nie można oprzeć się. Najgorsi przeciwnicy maku delektują się smakiem tego ciasta.

      Usuń
  2. Bardzo fajna kompozycja składników, a cały makowiec wygląda przepysznie ;) Muszę się zmotywować i upiec podobny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby tak ciasto wpakować do mufinkowych foremek, jak długo trzeba wtedy piec?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta ilosc maku to na jaki rozmiar tortownicy? Pozdrawiam przedświątecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam dzisiaj to ciasto i jest przepyszne - takie idealnie wilgotne i puszyste, po prostu niebo w gębie :) Dzięki za super przepis, jeszcze na pewno nie raz z niego skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam ciasto na święta i wszystko byłoby dobrze gdyby nie ten silnie wyczuwalny posmak proszku do pieczenia. W innych przepisach na tego typu makowiec jest 1 łyżeczka proszku, czy to nie pomyłka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Bardzo mi przykro... Ja piekę z 2 płaskimi łyżeczkami (jak w starym maminym przepisie) i nigdy nie miałam wrażenia, że jest wyczuwalny...

      Usuń
    3. Przepraszam jaka mąką mogę zamienić mąkę gryczaną czy może być uniwersalna bezglutenowa?

      Usuń
  7. Dla mnie super, robiłam wersję z ksylitolem ale wyszedł sztos ��bardzo dziękujemy za przepis��

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    czy masło i jajka mają być w temp. pokojowej i jak długo je ubijać z żółtkami ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam na Święta z mąką migdałową i erytrytolem i wyszło super��

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ewewuniu ! jest napisane w przepisie , że tortownica lub foremka silikonowa.

      Usuń
    2. tortownice i foremki silikonowe tez maja rozne rozmiary

      Usuń
  11. Witam wegafaza
    Czy mogę zamiast mielonego maku zastąpić masa makową kupna oczywiście????pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsze ciasto na świecie.Wilgotne i delikatne.Naprawdę pyszne.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobrze to wygląda, smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam to ciacho z Waszego przepisu wiele razy i to must have do kawy! Używam jabłek prażonych ze słoika, zamiast surowych tarkowanych z przepisu. Świetnie wiążą ciasto i dzięki temu jest miękkie i fajnie wilgotne. Nie odsączam jabłek ze słoika tylko łyżką nawalam wszystko co tam jest prosto do masy jak już jest tam mak. Naprawdę działa i jest super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam - bardzo nam smakowało. Zamiast mąki gryczanej dałam płatki gryczane, ksylitol zamiast cukru, jajek 5 i jeszcze trochę domowej masy makowej już z jajkiem (zamrożona od Bożego Narodzenia). Udało się! Rzeczywiście ciasto puszyste, wilgotne, sprężyste, nie sypie się. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy tyle samo ksylitolu co cukru się używa ?

    OdpowiedzUsuń