niedziela, 6 grudnia 2015

Ciasto makowe z jabłkami, bezglutenowe

To ulubiony makowiec mojej mamy. Bardzo prosty w przygotowaniu, bezglutenowy z konieczności, lekki, delikatnie słodki i rozpływający się w ustach. Klasyczny, jak większość naszych świątecznych dań, pachnący rokrocznym czekaniem na wspólną, wielopokoleniową kolację. Jedna z tych pozycji, której nie umiem pominąć w podstawowym zestawieniu świątecznych potraw.



Ciasto makowe z jabłkami (bezglutenowe)


Składniki:

  • 200g mielonego maku*
  • 400g jabłek (waga już po pozbawieniu szypułek)
  • 175g cukru 
  • 175g masła
  • 6 jajek od zaprzyjaźnionej kury
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego dobrej jakości (najlepszy własny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli

dodatkowo:
  • 1 biała (bezglutenowa) czekolada (100g)
  • płatki migdałów


Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy mak, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy i dokładnie wszystko mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ... lub foremki sylikonowej, która nie potrzebuje takich zabiegów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut.

Studzimy, wyciągamy z foremki, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.



*  Jeśli używamy niemielonego maku, musimy go wcześniej sparzyć, ugotować, odsączyć i zmielić, a jabłka przed dodaniem do ciasta koniecznie odcisnąć z nadmiaru soku (mak jest już wystarczająco wilgotny).



8 komentarzy:

  1. nie cierpię maku ;( ale gdyby nie on to zjadłabym całe ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zbytnio nie lubię maku ale temu ciastu nie można oprzeć się. Najgorsi przeciwnicy maku delektują się smakiem tego ciasta.

      Usuń
  2. Bardzo fajna kompozycja składników, a cały makowiec wygląda przepysznie ;) Muszę się zmotywować i upiec podobny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby tak ciasto wpakować do mufinkowych foremek, jak długo trzeba wtedy piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...myślę że jakieś 20-25 min :)

      Usuń