Nalewka pomarańczowo-korzenna (szybka)
Składniki:
- 8 pomarańczy
- 200 g brązowego cukru
- 1/2 litra wódki
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- nasionka z połowy laski wanilii (lub cukier waniliowy dobrej jakości )
- 8-10 goździków
- 2-3 cm kawałek imbiru
Pomarańcze dokładnie szorujemy, 2 z nich sparzamy wrzątkiem i delikatnie ścieramy z nich skórkę na drobnej tarce (uważając żeby nie zetrzeć albedo - białej, gorzkiej części).
Do rondla wsypujemy cukier, przyprawy (imbir ścieramy na tarce) i zalewamy wszystko sokiem wyciśniętym z 8 pomarańczy.
Gotujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy startą skórkę pomarańczową.
Przestudzony syrop łączymy z wódką i zlewamy do większego słoja na 1-2 dni (a jeśli mamy czas to na 5-7).
Przecedzamy dokładnie, najlepiej dwuetapowo: raz przez drobne sitko i drugi przez bibułkę lub papierowy filtr do kawy.
Przelewamy do wyparzonych butelek.
Nalewka gotowa jest od razu, ale oczywiście i dłuższe stanie jej posłuży.
Wygląda obłędnie. Robiłam kilka dni temu podobną. Jest pyszna. Wesołych Świat;)
OdpowiedzUsuńNalewka nie dla mnie, ale wizualnie wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńNalewki są proste w przygotowaniu, właściwie najtrudniejsze jest w nich to, że trzeba wykazać się cierpliwością, aż składniki się przegryzą :) Szybką nalewką jest też popularna cytrynówka, ale niestety, zdecydowana większość potrzebuje kilku miesięcy. Sama zazwyczaj przygotowuję niewielkie porcje i wlewam do dekoracyjnych butelek, dlatego trunek często kończy jako prezent dla gości. Z przepisu chętnie skorzystam, bo kolorek jest bardzo zachęcający, poza tym lubię wyczuwalny aromat korzennych przypraw, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbyle nie przesadzić
OdpowiedzUsuń