czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z jarmużem w nerkowcowym sosie

Wykluczenie z diety nabiału, czasem jest prostsze niż nam się wydaje. Dziś coś co pokrzepi dusze miłośników śmietanowych sosów do makaronu... śmietanowych bez udziału prawdziwej śmietany czy sera. Krótki makaron, jarmuż (lub szpinak) i kremowy sos to jak wiadomo idealny zestaw. Niezawodne nerkowce robią tu całą robotę, a połączenie nerkowcowej śmietanki z płatkami drożdżowymi ucieszy podniebienie tych, którzy nabiału spożywać nie mogą i oszuka każdego tradycjonalistę... Przetestowane na kilku takich osobnikach ;)



Makaron z jarmużem w nerkowcowym sosie


Składniki:
(porcja dla ok 4 osób)
  • 400 g krótkiego makaronu
  • 400 g jarmużu
  • 1 kubek nerkowców
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych (można ewentualnie pominąć, ale to one dają całości "serowy" posmak) 
  • ok. 6 ząbków czosnku (można oczywiście dać mniej)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą i odstawiamy na min 2-3h.
Namoczone nerkowce wrzucamy razem z wodą do kielicha blendera i miksujemy, aż do uzyskania gęstej kremowej śmietanki.
Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gotowania makaronu czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy delikatnie na niewielkiej  ilości oliwy.
Dodajemy rozdrobnione liście jarmużu, solimy, mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie (ale nie utraci jeszcze ładnej zielonej barwy)
Dolewamy nerkowcowy krem, płatki drożdżowe i przecedzony makaron.
Mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą  i pieprzem.

Podajemy gorący, ewentualnie posypany jeszcze podprażonymi orzechami włoskimi, pokrojonymi suszonymi pomidorami lub z dodatkiem ciemnych oliwek... ale i bez tego jest PYSZNY :)





Zimowy obiad wege

6 komentarzy:

  1. mmm chetnie bym sprobowala wyglada przepysznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite połączenie, uwielbiam takie kompozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że jest wręcz bardzo łatwe :) weganizm taki pyszny <3 świetny pomysł na makaron! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jarmuż, płatki drożdżowe i nerkowce - ja to wszystko wprost uwielbiam! Trafiłaś w moje smaki z tym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię jarmuż :) Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad wege".

    OdpowiedzUsuń