niedziela, 8 czerwca 2014

Pieczone ziemniaki i bataty z rozmarynem oraz surówka z młodej kapusty i pomidorów

Dziś będzie bez konkretnych proporcji, bardziej takie bajdurzenie na temat.
Poproszona zostałam o podanie jak robimy surówkę, którą w sezonie na młodą kapustę jemy bardzo często, a przy okazji przypałętał mi się jeszcze przepis na pieczone ziemniaki. I od nich zacznę :)
Pieczenie to mój ulubiony sposób na ziemniaki wszelakie.
Młode pieczone w łupinach, starsze zawinięte w folię, bataty pieczone na bardzo ostro i podawane do twarogu, zwykłe ponacinane, nadziewane czy jakie tam jeszcze...
Nawet zwykłe ruskie pierogi przygotowane z ziemniaków pieczonych w łupinach, a nie gotowanych nabierają zupełnie innego aromatu.

Takie jak dziś, czyli wyszorowane, a nie obrane, pokrojone w łódeczki i upieczone w ziołach z oliwą, to patent częsty do wegetariańskiej wersji tradycyjnie polskiego obiadu. Nie trzeba (zwyczajowego przy mięsach) sosu, wystarczy jakikolwiek strączkowy czy warzywno-strączkowy kotlet (np pieczony w piekarniku obok ziemniaków) albo taki z fasoli i kaszy jaglanej jaki pokazywałam ostatnio, surówka i mamy klasyk obiadowy w wersji wege :)






Pieczone ziemniaki i bataty z rozmarynem:

  • ziemniaki wyszorowane, ale nie obierane, pokrojone w łódeczki (mogą być pół na pół ziemniaki i bataty lub ziemniaki i marchewka)
  • rozmaryn (świeży lub suszony) w sporej ilości
  • czubrica czerwona (lub zioła prowansalskie)
  • sproszkowana chilli lub pieprz cayenne
  • sól (w zależności czy czubrica ma ją w składzie i ile)
  • czosnek (całe ząbki lub grubo posiekane)
  • oliwa z oliwek (nie trzeba dużo, tylko tyle żeby przyprawy miały się jak przyczepić do ziemniaków)
Pieczemy w 220st ok 20-30min tj aż się zrumienią i po nakłuciu widelcem będzie czuć, że są miękkie.


Surówka z młodej kapusty i pomidorów

  • pół małej główki młodej kapusty
  • 1 mały ząbek czosnku
  •  2 pomidory sparzone, obrane pokrojone w kostkę
  • świeża bazylia
  • 1 niepełna łyżka majonezu i 1 niepełna łyżka gęstego jogurtu greckiego (lub 1 czubata łyżka majonezu)
  • świeżo zmielony pieprz





3 komentarze:

  1. Aguś,mam też w zanadrzu już obfotografowaną surówkę z młodej kapusty:))))) Ziemniaczki pieczone wyglądają jak milion dolarów:)))Nic więcej na lato nie trzeba,prawda?:))

    OdpowiedzUsuń