Poproszona zostałam o podanie jak robimy surówkę, którą w sezonie na młodą kapustę jemy bardzo często, a przy okazji przypałętał mi się jeszcze przepis na pieczone ziemniaki. I od nich zacznę :)
Pieczenie to mój ulubiony sposób na ziemniaki wszelakie.
Młode pieczone w łupinach, starsze zawinięte w folię, bataty pieczone na bardzo ostro i podawane do twarogu, zwykłe ponacinane, nadziewane czy jakie tam jeszcze...
Nawet zwykłe ruskie pierogi przygotowane z ziemniaków pieczonych w łupinach, a nie gotowanych nabierają zupełnie innego aromatu.
Takie jak dziś, czyli wyszorowane, a nie obrane, pokrojone w łódeczki i upieczone w ziołach z oliwą, to patent częsty do wegetariańskiej wersji tradycyjnie polskiego obiadu. Nie trzeba (zwyczajowego przy mięsach) sosu, wystarczy jakikolwiek strączkowy czy warzywno-strączkowy kotlet (np pieczony w piekarniku obok ziemniaków) albo taki z fasoli i kaszy jaglanej jaki pokazywałam ostatnio, surówka i mamy klasyk obiadowy w wersji wege :)
Pieczone ziemniaki i bataty z rozmarynem:
- ziemniaki wyszorowane, ale nie obierane, pokrojone w łódeczki (mogą być pół na pół ziemniaki i bataty lub ziemniaki i marchewka)
- rozmaryn (świeży lub suszony) w sporej ilości
- czubrica czerwona (lub zioła prowansalskie)
- sproszkowana chilli lub pieprz cayenne
- sól (w zależności czy czubrica ma ją w składzie i ile)
- czosnek (całe ząbki lub grubo posiekane)
- oliwa z oliwek (nie trzeba dużo, tylko tyle żeby przyprawy miały się jak przyczepić do ziemniaków)
Surówka z młodej kapusty i pomidorów
- pół małej główki młodej kapusty
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 pomidory sparzone, obrane pokrojone w kostkę
- świeża bazylia
- 1 niepełna łyżka majonezu i 1 niepełna łyżka gęstego jogurtu greckiego (lub 1 czubata łyżka majonezu)
- świeżo zmielony pieprz
Aguś,mam też w zanadrzu już obfotografowaną surówkę z młodej kapusty:))))) Ziemniaczki pieczone wyglądają jak milion dolarów:)))Nic więcej na lato nie trzeba,prawda?:))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Buziaki :*
Usuńnajlepsze przepisy
OdpowiedzUsuń