Zresztą ta jest zupełnie inna :)
Owoce z sałatą chyba nikogo nie dziwią (nawet truskawki), ale surowe szparagi czasem jeszcze powodują lekkie zawahanie. Oczywiście niesłusznie.Na surowo są również pyszne, chrupiące, słodkawe z lekką goryczką, która w połączeniu z oliwą, truskawkami i pistacjami staje się zaletą, a nie wadą.
Szczerze polecam różne eksperymenty na bazie truskawkowo-szparagowego duetu - z serem kozim lub bryndzą zamiast mozzarelli, z różnymi innymi kiełkami czy z piniami.
Eksperymentujmy póki i szparagi i truskawki są na straganach.
Sałatka z surowymi szparagami i truskawkami
Składniki:
(porcja dla ok 2 osób)
- 2 garści różnych sałat (u mnie dziś szpinak i rukola)
- miseczka truskawek
- pół dojrzałego awokado
- 4-6 szt koniecznie jędrnych białych szparagów (obrane i pocięte obieraczką na wiórki )
- pół lub cała kulka mozzarelli
- kiełki rzodkiewki lub inne o ostrzejszym smaku np rzeżucha czy brokułowe
- garść pistacji
- pieprz
- dobra oliwa z oliwek *
* Dobrze się też tu sprawdzi sos, który przedstawiałam przy innej sałatce czyli winegret z pesto
Pysznie, zdrowo, kolorowo! :))
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa chyba do Was kiedys wpadne w gosci hehe:-)(DeepGreen)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuń