wtorek, 21 lipca 2020

Letnie curry z bobem i kalafiorem

Nastał ten moment kiedy prawie już nasyciłam ślinianki bobem w formie najprostszej ( bób z solą, bób z oliwą i bób z ... bobem) i mogę zacząć szaleć. Dziś w związku z tym bób w lekkim letnim curry,  łatwy, niezawodny i pyszny.





Letnie curry z bobem i kalafiorem

Składniki:
(3-4 porcje)
  • 500g bobu
  • 1/2 średniego kalafiora (300g)
  • 1 szalotka
  • 1-2 młode marchewki
  • puszka tłustego mleka kokosowego
  • świeże chili
  • 7-12 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 5-6 liści kafiru (limonki)
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • sól
  • olej
  • szczypior
  • liście kolendry
  • 1 szklanka ryżu

Przygotowanie:
Bób wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy kilka minut (ma być miękki ale jędrny i zwarty). Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Obieramy po przestudzeniu.

Ryż wsypujemy do garnka, podprażamy chwilę i zalewamy wodą (biały ryż w stosunku 1:2, brązowy 1:2,5) i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do wchłonięcia płynu.

Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę.
Na większej patelni  (takiej , do której posiadamy pokrywkę) rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulę, i marchewkę, dodajemy imbir,  kurkumę, cynamon. i roztarte w moździerzu kumin i kolendrę.
Smażymy kilka minut, dodajemy posiekane chili i trawę cytrynową, zalewamy mlekiem kokosowym, 1/2 szklanki wody, dodajemy kafir  i przykrywamy pokrywką.
Dusimy do czasu kiedy marchewka będzie miękka.
Kalafior dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do curry i jeszcze kilka minut dusimy, pozwalając kalafiorowi lekko zmięknąć, ale broń boże się nie rozgotować!!!!
Dorzucamy ugotowany i obrany bób i pomidorki pokrojone w połówki lub ćwiartki.

Podajemy z ryżem, posypane kolendrą i szczypiorem.

PS
Jeśli danie ma być jeszcze bardziej sycące i ...turbo białkowe, możemy je podać z pokrojonym w kostkę tofu, (podsmażonym na oleju i skropionym sosem sojowym).






12 komentarzy:

  1. dziękuje za udostępniony przepis, smaczne zdjęcia zrobiła autorka

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam curry, ale z kalafiorem jeszcze nigdy nie próbowałam. Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na smaczną potrawkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wpis! Na pewno przetestuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle ciekawych przepisów i porad w jednym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za super przepis, super smacznie to wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  8. To brzmi jak danie pełne letnich smaków i aromatów! Kombinacja bobu, kalafiora i aromatycznego curry to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lekkie, kremowe mleko kokosowe doskonale komponuje się z intensywnością przypraw, tworząc soczystą i aromatyczną bazę dla warzyw. Dodatek świeżych pomidorków koktajlowych zapewne dodaje delikatnego, kwaśno-słodkiego smaku, idealnie balansując całość. Dzięki za przepis i inspirację!

    OdpowiedzUsuń