środa, 10 maja 2017

Makaron z zielonymi szparagami i mascarpone

Tegoroczna zimna wiosna kwasi humor i mocno nadwyręża wiarę w to, że jeszcze będzie słonecznie i ciepło. Na szczęście maj i szparagi,  to ciągle jeszcze bezpieczna stała, a duet szparagi i makaron potrafi wynagrodzić sporo.
Bardzo polecam,  nie tylko na poprawę nastroju :)


Makaron z zielonymi szparagami i mascarpone


Składniki:

  • 400 g ulubionego krótkiego makaronu
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1/2-3/4  główki czosnku
  • 1/3-1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (z oliwy)
  • 125-150 g mascarpone
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Zielone szparagi pozbawiamy zdrewniałych części tj. ok 1/4 dolnej części (wygięte złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy na o.1 cm kawałki (łebki pozostawiamy całe).
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.
2-3 minuty przed końcem czasu gotowania, do makaronu dorzucamy szparagi.
Czosnek przeciskamy przez praskę, suszone pomidory kroimy w paski.
Na dużej, wysokiej patelni podsmażamy czosnek i  pokrojone suszone pomidory (na kilku łyżkach oliwy).
Zdejmujemy patelnię z ognia, mieszamy z mascarpone, delikatnie solimy, obficie pieprzymy i dodajemy gorący, odcedzony makaron.
Podajemy gorące, ewentualnie posypane dodatkowo posiekaną bazylią czy pietruszką, lub startym parmezanem.





2 komentarze: