Tegoroczna zimna wiosna kwasi humor i mocno nadwyręża wiarę w to, że jeszcze będzie słonecznie i ciepło. Na szczęście maj i szparagi, to ciągle jeszcze bezpieczna stała, a duet szparagi i makaron potrafi wynagrodzić sporo.
Bardzo polecam, nie tylko na poprawę nastroju :)
Bardzo polecam, nie tylko na poprawę nastroju :)
Makaron z zielonymi szparagami i mascarpone
Składniki:
- 400 g ulubionego krótkiego makaronu
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1/2-3/4 główki czosnku
- 1/3-1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (z oliwy)
- 125-150 g mascarpone
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zielone szparagi pozbawiamy zdrewniałych części tj. ok 1/4 dolnej części (wygięte złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy na o.1 cm kawałki (łebki pozostawiamy całe).
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.
2-3 minuty przed końcem czasu gotowania, do makaronu dorzucamy szparagi.
Czosnek przeciskamy przez praskę, suszone pomidory kroimy w paski.
Na dużej, wysokiej patelni podsmażamy czosnek i pokrojone suszone pomidory (na kilku łyżkach oliwy).
Zdejmujemy patelnię z ognia, mieszamy z mascarpone, delikatnie solimy, obficie pieprzymy i dodajemy gorący, odcedzony makaron.
Podajemy gorące, ewentualnie posypane dodatkowo posiekaną bazylią czy pietruszką, lub startym parmezanem.
Bardzo fajna prosta i pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń