Dobra na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, dobra lekką kolację.
Świetna z sparzonymi lub podgotowanymi kiełkami fasoli mung (smakują wtedy jak młody groszek).
Dobrze łączy się z oliwą z oliwek, olejem dyniowym (wtedy koniecznie pestki dyni a nie nerkowce) lub olejem lnianym.
Sałatka z brokuła awokado i koziego sera
Składniki:(w zależności od okazji dla 2-5 osób)
- średni brokuł
- duże, dojrzałe awokado
- 100-150g sera koziego lub fety
- garść pestek dyni lub orzechów nerkowca
- spora garść kiełków fasolki mung (niekoniecznie)
- olej dyniowy lub oliwa z pestek winogron
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut na parze lub w małej ilości wody - koniecznie al dente,
a nie rozgotowany. Studzimy.
Kiełki fasolki mung zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę i odcedzamy
Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
Ser w zależności od konsystencji kruszymy, rozdrabniamy lub kroimy w kostkę.
Pestki dyni lub nerkowce podprażamy chwilę na suchej patelni
Wszystkie składniki łączymy, polewamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz