sobota, 7 czerwca 2014

Ciasto na pizzę i włoskie pieczywo czosnkowe z świeżymi pomidorami

Nie będę oryginalna, ale oczywiście  kuchnia włoska to moja największa miłość kulinarna.
Makarony, pizze, do tego proste, ale najlepszej jakości składniki - prostota wykonania i maksimum smaku... Nie może być piękniej.

Dziś występuję w zredukowanej roli, kronikarza i fotografa tylko, bo tak się jakoś utarło, że pizza, pieczywo czosnkowe, czy focaccia, to zawsze pole działania mojego męża.
Proporcje to nie jakaś specjalna filozofia, ale wskazówki dotyczące sposobu wypiekania pizzy w zwykłym piekarniku zawdzięczamy Jamiemu Oliverowi ... i polecamy gorąco.
Wychodzi pyszna bez kamiennego podkładu do pizzy i bez specjalistycznych funkcji piekarnika.

Dodatki do czosnkowego pieczywa to oczywiście tylko luźna wskazówka - dzisiejsze to po prostu to, co na początku czerwca kocham najbardziej czyli (jeszcze) szparagi i (już) dobre, prawie letnie pomidory...
Do tego bazylia, dobra oliwa z oliwek i niczego mi więcej do szczęścia nie trzeba...
Dużo lżejsze i dużo smaczniejsze od zwykłej zamawianej pizzy.



Ciasto na pizzę i włoskie pieczywo czosnkowe z świeżymi pomidorami







Składniki:
(na 4 placki czyli dla 2-4 osób)
  • 250g mąki pszennej (najlepiej typ 550-750 ale może być też zwykła typu 500)
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g drożdży
  • ok 175 ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
dodatkowo:
  • czosnek - u nas po 1 sporym ząbku na placek
  • 4 średniej wielkości  dobre (koniecznie!!!!) pomidory
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • 1 pęczek białych szparagów (niekoniecznie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie mozzarella (2 kulki na 4 placki)







Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z odrobiną letniej wody, cukrem i zostawiamy na 5-10 min. żeby ruszyły.
Dosypujemy mąkę i dolewamy pozostałą ilość wody, sól i łyżkę oliwy.
Wyrabiamy cierpliwie kilka minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste i zostawiamy w misce (przykryte ściereczką) aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik ustawiamy na opcję "dół" lub "góra dół" i nagrzewamy na tyle, na ile po zwala model piekarnika, którym dysponujemy (minimum 250 stopni).
Dzielmy ciasto na 2- 4 części, rozciągamy/rozwałkowujemy na 0,5cm placki i układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Posypujemy placki posiekanym czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek (jeśli chcemy to również plastrami  mozzarelli)*
Zostawiamy na ok. 15-30 min żeby krążki podrosły.
Wstawiamy na dolną półkę piekarnika.
Pieczemy 7-10 min
Jeśli robimy z podwójnej porcji, to zapiekamy każdą blachę osobno.


Pieczywo czosnkowe podajemy z wcześniej obranymi i ugotowanymi szparagami (możemy też podgotowane szparagi ułożyć na placki i razem z nimi zapiec) i pokrojonymi pomidorami. Posypujemy solą, świeżą bazylią i świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i jemy.

* Jeśli robimy nie pieczywo, a pizzę, to w tym momencie układamy na plackach ulubione dodatki, zamiast oliwą smarując placki sosem pomidorowym i posypując oregano (mozzarella i czosnek na sosie, ale pod resztą dodatków).



7 komentarzy:

  1. amatorka, a do tego używanie wałka to porażka :) przepis nie wyróżnia się niczym

    OdpowiedzUsuń
  2. z tego przepisu korzystam już chyba od dwóch lat i jest niezastąpiony :) zawsze wychodzi i jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam pycha :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony przepis! Znajomi również z niego korzystają:-)

    OdpowiedzUsuń