poniedziałek, 23 lutego 2015

Barszcz ukraiński

Luty nie jest łaskawy dla roślinożercy - w warzywniaku z rodzimych warzyw zostały prawie tylko te kapuściane i korzeniowe, więc pozostają nam głównie wariacje na ich bazie. To jednak wcale nie tak mało jak się może wydawać :) Końcówka sezonu zimowego, to dobra pora na przypomnienia sobie wszystkich treściwych, tradycyjnych "polskich" zup. Krupnik, ogórkowa, kapuśniak i różnego rodzaju barszcze - to ciągle dobry moment na nie. Poza tym, że sycąca zupa ze strączkowymi (czy kaszą) to świetne, rozgrzewające danie, to wszelkiego rodzaju kiszonki (obok kiełków) są doskonałym zastrzykiem witamin  i dobrym sposobem na wzmocnienie odporności... rzecz nie do przecenienia na przednówku.
Dziś na tapecie barszcz ukraiński. Dobrze znana, tania i sycąca zupa, która tak naprawdę sama w sobie może służyć za pełnowartościowy posiłek.
Jako, że jestem uzależniona od pieczenia warzyw (a w szczególności buraków ;), mój przepis na barszcz ukraiński opiera się na burakach pieczonych... ale oczywiście nie musi ;)





Barszcz ukraiński


Składniki:
  • ok.1 szklanka fasoli (u mnie Piękny Jaś)
  • 3 średnie buraki
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 większa cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej kapusty
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 łyżeczki suszonych liści selera (u mnie mrożone)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (lub zakwasu buraczanego KLIK)
  • klarowane masło lub olej 
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (lub 1/2 szklanki śmietanki roślinnej np sojowej)

Przygotowanie:
Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i moczymy 8-12 h
Odlewamy wodę, w której moczyła się fasola, zalewamy świeżą i gotujemy fasolę do miękkości (bez soli i bez przykrycia).
Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1,5h (ja zazwyczaj piekę je przy okazji pieczenia innego dania)*
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W dużym garnku podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości klarowanego masła/oleju, dorzucamy kolejno pokrojonego pora, czosnek, pietruszkę, seler, kapustę i marchewkę.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, dusimy warzywa kilka minut, zalewamy ok.1,5 l wody.
Dodajemy pokrojone ziemniaki, sól, pieprz i zioła.
Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu.
Upieczone buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy (ja 2 buraczki ścieram a 1 kroję w słupki, żeby trochę zostało "na ząb").
Dorzucamy do zupy buraczki i fasolę, gotujemy chwilę, doprawiamy koncentratem pomidorowym, dodajemy zakwas (lub sok z kiszonych ogórków) i  doprawiamy do smaku (po dodaniu zakwasu zupy nie doprowadzamy do wrzenia, bo straci ładny intensywny kolor!!!).
Podajemy zabieloną jogurtem (śmietaną lub śmietanką roślinną).



* Jeśli nie chcemy piec buraków, to możemy je zetrzeć na grubej tarce i poddusić na małej ilości tłuszczu, pod przykryciem, aż zmiękną we własnym soku.




10 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie :) Ja zdecydowanie jestem fanką buraków, więc często robię barszcz ukraiński. Twój wygląda tak, że od razu mam chęć wziąć łyżkę i trochę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja zupa zawiera tyle moich ulubionych składników, że koniecznie muszę ją wypróbować :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam:)Wczoraj ugotowałam wielki gar, tyle,że z fasolką szparagową,bo utylizuję spiżarniane zapasy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodam jeszcze,że ja gotuję barszcz bez ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jezeli fasola z puszki, to ile jej ugotowanej dodac?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bardzo smacznie, szkoda , ze nie moge siegnac i sprobowac ... Wielkie dzieki za przepis .. Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. ABC kto to wie... bardzo smacznie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam ,krok po kroku wyszła pyszna mniam mniam,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń