Gulasz warzywny to jeden z podstawowych dań obiadowych początkujących roślinożerców. Białkowy, jednogarnkowy, prosty w przygotowaniu i zawsze pyszny. Łatwy do modyfikowania, w zależności od pory roku. Da się go przygotować nawet na biwakowym palniku i wyjeść prosto z garnka... choćby kawałkiem dobrego chleba.
Gulasz warzywny z soczewicą
Składniki:
(dla ok. 4 osób)
- 1 duża marchew
- 1-2 cebule
- 2 niewielkie cukinie (400 g)
- 250 g pieczarek
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 puszki pomidorów krojonych (lub ok. 1 kg mięsistych świeżych pomidorów)
- 2-3 łyżki oliwy/oleju
- świeży/suszony cząber
- 1 czubata łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- świeże chili (ilość zależna od indywidualnego progu ostrości)
- sól
Cebulę, seler naciowy i marchew kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy (szklimy) na odrobinie oliwy.
Dorzucamy pokrojone pieczarki, przesmażamy jeszcze chwilę i dosypujemy suchą czerwoną soczewicę.
Zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy (przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, cząber i sól) i dusimy chwilę pod przykryciem.
W tym czasie cukinię kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do reszty warzyw.
Dusimy (pod przykryciem), aż soczewica będzie miękka, a cukinia ciągle jeszcze lekko chrupiąca.
Podajemy od razu, z kaszą gryczaną, brązowym ryżem lub dobrym pieczywem.
Uwielbiam takie dania i podobne robię bardzo często :) Twój gulasz wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania i podobne robię bardzo często :) Twój gulasz wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńtakie jednogarnkowe gulasze są najlepsze, choć w te upały nieco rzadziej jadam, bo chyba bym się ugotowała razem z nim :D
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPyszne :-)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu widoczna jest cukinia o której w przepisie nie ma mowy
OdpowiedzUsuńPrzecież jest w przepisie cukinia...
OdpowiedzUsuńmoj ulubionty
OdpowiedzUsuń