poniedziałek, 20 lipca 2015

Gulasz warzywny z soczewicą

Gulasz warzywny to jeden z podstawowych dań obiadowych początkujących roślinożerców. Białkowy, jednogarnkowy, prosty w przygotowaniu i zawsze pyszny. Łatwy do modyfikowania, w zależności od pory roku. Da się go przygotować nawet na biwakowym palniku i wyjeść prosto z garnka... choćby kawałkiem dobrego chleba.





Gulasz warzywny z soczewicą


Składniki:
(dla ok. 4 osób)
  • 1 duża marchew
  • 1-2 cebule
  • 2 niewielkie cukinie (400 g)
  • 250 g pieczarek
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów krojonych (lub ok. 1 kg mięsistych świeżych pomidorów)
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju 
  • świeży/suszony cząber 
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże chili (ilość zależna od indywidualnego progu ostrości)
  • sól

Przygotowanie:
Cebulę, seler naciowy i marchew kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy (szklimy) na odrobinie oliwy.
Dorzucamy pokrojone pieczarki, przesmażamy jeszcze chwilę i dosypujemy suchą czerwoną soczewicę.
Zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy  (przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, cząber i sól) i dusimy chwilę pod przykryciem.
W tym czasie cukinię kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do reszty warzyw.
Dusimy (pod przykryciem), aż soczewica będzie miękka, a cukinia ciągle jeszcze lekko chrupiąca.
Podajemy od razu, z kaszą gryczaną, brązowym ryżem lub dobrym pieczywem.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania i podobne robię bardzo często :) Twój gulasz wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania i podobne robię bardzo często :) Twój gulasz wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie jednogarnkowe gulasze są najlepsze, choć w te upały nieco rzadziej jadam, bo chyba bym się ugotowała razem z nim :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda, uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń