Gazpacho z truskawkami
(inspirowane przepisem z Kwestii smaku)Składniki:
(dla ok. 4 osób)
- 500 gr pomidorów
- 500 gr truskawek
- 2 niewielkie ogórki gruntowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek świeżej papryczki chilli (ilość zależna od naszej wrażliwości i ostrości konkretnej papryczki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
Do podania:
- pokrojone truskawki lub pomidory, ogórki, kiełki rzodkiewki itp
- kozi ser, feta lub wędzone/marynowane tofu
- bagietka lub grzanka
Przygotowanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem na ok 1 min i obieramy ze skórek.Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
Do blendera wsypujemy truskawki i pozbawione skórek (i szypułek) pomidory. Ja nie pozbawiam ich gniazd nasiennych, ale jeśli chcemy to możemy to zrobić.
Dodajemy obrane i pokrojone ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno chili i cebulę.
Miksujemy na gładko, w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody.
Doprawiamy octem balsamicznym i ewentualnie jeszcze chilli, solą czy pieprzem.
Podajemy porządnie schłodzony (możemy też przed podaniem zmiksować go ponownie z kruszonym lodem).
To połączenie jest bardzo ciekawe, ale mam spore wątpliwości czy by mi smakowało :p Na pewno wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest bardzo ciekawe, ale mam spore wątpliwości czy by mi smakowało :p Na pewno wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńidealne na dzisiejszy upał!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie idealny pomysł na teraźniejsze upały! :)
OdpowiedzUsuń