sobota, 4 lipca 2015

Gazpacho z truskawkami

Pogodę mamy idealną na wszelakie chłodniki, orzeźwiające, lekkie i błyskawiczne w przygotowaniu. My nie jesteśmy fanami słodkich owocowych zup, więc występują one u nas tylko w wersji wytrawnej, ale często podkręcone o owocowym dodatkiem. Dziś namawiam na miks pomidorowo truskawkowy, mocno pikantny... czyli poczciwe gazpacho w trochę zmienionej wersji. Jest to jednak zestawienie zdecydowanie nie dla wszystkich ;)




Gazpacho z truskawkami

(inspirowane przepisem z Kwestii smaku)


Składniki:
(dla ok. 4 osób)
  • 500 gr pomidorów
  • 500 gr truskawek
  • 2 niewielkie ogórki gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chilli (ilość zależna od naszej wrażliwości i ostrości konkretnej papryczki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Do podania:

  • pokrojone truskawki lub pomidory, ogórki, kiełki rzodkiewki itp
  • kozi ser, feta lub wędzone/marynowane tofu
  • bagietka lub grzanka



Przygotowanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem na ok 1 min i obieramy ze skórek.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
Do blendera wsypujemy truskawki i pozbawione skórek (i szypułek) pomidory. Ja nie pozbawiam ich gniazd nasiennych, ale jeśli chcemy to możemy to zrobić.
Dodajemy obrane i pokrojone ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno chili i cebulę.
Miksujemy na gładko, w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody.
Doprawiamy octem balsamicznym i ewentualnie jeszcze chilli, solą czy pieprzem.
Podajemy porządnie schłodzony (możemy też przed podaniem zmiksować go ponownie z kruszonym lodem).






4 komentarze:

  1. To połączenie jest bardzo ciekawe, ale mam spore wątpliwości czy by mi smakowało :p Na pewno wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To połączenie jest bardzo ciekawe, ale mam spore wątpliwości czy by mi smakowało :p Na pewno wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie idealny pomysł na teraźniejsze upały! :)

    OdpowiedzUsuń