Królem naszego stołu na początku lipca, jest niezaprzeczalnie bób. Bób wyżerany prosto z garnka, bób w sałatkach, kotletach, bobowe makarony i zupy. Kilka naszych propozycji na dania z bobu już na blogu podawałam KLIK, a dziś zapraszam na kolejną bobową pastę do pieczywa. Prostą, pachnącą koperkiem i podkręconą smakiem bałkańskiego sera (fety). Przepyszne, zwyczajne, letnie śniadanie.... szczególnie w kombinacji ze słodkim pomidorem i domowym razowcem.
Pasta z bobu (koperkowa)
Składniki:
- 500 gr bobu
- 80-100 gr sera bałkańskiego (typu feta)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- odrobina dobrej jakości oleju rzepakowego
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Bób gotujemy i obieramy ze skórek.
Miksujemy z serem, posiekanym koperkiem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem.
Doprawiamy pieprzem do smaku i podajemy.
pyszne wykorzystanie bobu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób, najbardziej sam prosto po ugotowaniu, ale Twoja pasta wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWiadomo,że pycha:)
OdpowiedzUsuńna kanapki i do zupy
OdpowiedzUsuń