niedziela, 5 lipca 2015

Pasta z bobu (koperkowa)

Królem naszego stołu na początku lipca, jest niezaprzeczalnie bób. Bób wyżerany prosto z garnka, bób w sałatkach, kotletach, bobowe makarony i zupy. Kilka naszych propozycji na dania z bobu już na blogu podawałam KLIK, a dziś zapraszam na kolejną bobową pastę do pieczywa. Prostą, pachnącą koperkiem i podkręconą smakiem bałkańskiego sera (fety). Przepyszne, zwyczajne, letnie śniadanie.... szczególnie w kombinacji ze słodkim pomidorem i domowym razowcem.





Pasta z bobu (koperkowa)


Składniki:

  • 500 gr bobu
  • 80-100 gr sera bałkańskiego (typu feta)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • odrobina dobrej jakości oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:
Bób gotujemy i obieramy ze skórek.
Miksujemy z serem, posiekanym koperkiem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem.
Doprawiamy pieprzem do smaku i podajemy.





3 komentarze:

  1. Uwielbiam bób, najbardziej sam prosto po ugotowaniu, ale Twoja pasta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń