Duet makaron i pesto, to jak wiadomo, niezawodny patent na szybki obiad... a czas, to ostatnio coś czego mam spory deficyt.
Pesto można zrobić z różnych składników, nie tylko nieśmiertelnej bazylii, (np. TU podawałam przepis na pesto z młodej pokrzywy), jest banalnie proste w przygotowaniu, a takie brokułowe, to idealne danie wielofunkcyjne. Świetne z makaronem, idealne w roli farszu do wytrawnych naleśników, znakomite jako smarowidło kanapkowe i jako sos do burgerów.
Pierwszy raz pesto z brokuła zobaczyłam w sieci (a dokładnie TU) i bardzo jestem wdzięczna autorce za ten patent. U nas pojawia się zwykle w wersji jak poniżej (czyli z serem), bo brokuł bez sera jest dla mnie jednak trochę za delikatny, ale w wersji wegańskiej, ser możemy zastąpić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
Pesto można zrobić z różnych składników, nie tylko nieśmiertelnej bazylii, (np. TU podawałam przepis na pesto z młodej pokrzywy), jest banalnie proste w przygotowaniu, a takie brokułowe, to idealne danie wielofunkcyjne. Świetne z makaronem, idealne w roli farszu do wytrawnych naleśników, znakomite jako smarowidło kanapkowe i jako sos do burgerów.
Pierwszy raz pesto z brokuła zobaczyłam w sieci (a dokładnie TU) i bardzo jestem wdzięczna autorce za ten patent. U nas pojawia się zwykle w wersji jak poniżej (czyli z serem), bo brokuł bez sera jest dla mnie jednak trochę za delikatny, ale w wersji wegańskiej, ser możemy zastąpić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
Jak ktoś nie zna tego przepisu (lub zapomniał, że zna) to baaaaardzo polecam.
Składniki:
(porcja np na 400-500 g makaronu)
Brokułowe pesto
(inspirowane przepisem "w jak weganizm")Składniki:
(porcja np na 400-500 g makaronu)
- 1 średni brokuł (400-500g)
- 1/2 szklanki pestek dyni (lub nerkowców)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4-6 ząbków czosnku
- 1-2 garści startego sera typu parmezan (lub innego twardego sera - świetny będzie też cheddar lub twardy ser kozi)
- 6-8 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny lub octu balsamicznego (można pominąć)
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie
Brokuła gotujemy na parze (ewentualnie w małej ilości wody) na półtwardo.
Pestki dyni i orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
Miksujemy brokuła z pestkami, orzechami (jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz blender da sobie radę, możemy pestki i orzechy wcześniej zmielić w młynku ) i pozostałymi składnikami - przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na drobnej tarce parmezanem, pieprzem i oliwą.
Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny (lub octem balsamicznym)
Rozrzedzamy oliwą do pożądanej konsystencji.
Podajemy zmieszane z gorącym makaronem lub jako smarowidło do naleśników, kanapek lub burgerów.
świetne pesto!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis. Ze mną i brokułami to tak jest, że raz je lubię, a innym razem niekoniecznie. Ale myślę, że w formie takiego pesto przypadną mi do gustu na dłużej:)
OdpowiedzUsuńz brokułów... rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)
Wygląda przepysznie, a poza tym uwielbiam dodatek orzechów włoskich do takich dań :):)
OdpowiedzUsuńRobię trochę inaczej. Brokuł,zeszklona cebulka, czosnek,przyprawy-zmiksowane,na patelnię + 2-3 łyzki mascarpone+trochę wody spod makaronu+makaron.Niebo w gębie:)))Twoją wersję z oliwą też wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Ja z mascarpone robię tylko taki zwyczajny, niemiksowany sos brokułowy, ale domyślam się, że Twój musi być pyszny :)
UsuńJest pyszny:)Polecam:)
UsuńWszystko super tylko nazwa myląca! Wegański to ten sos nie jest, bo zawiera ser. Nauczmy się rozróżniać wegetarianizm od weganizmu :)
OdpowiedzUsuńRóżnicę oczywiście znam i i wydawało mi się ze jasno opisałam "inspirowane przepisem..." i "w wersji wegańskiej ser zastępujemy płatkami drożdżowymi", ale jeśli jednak wprowadzam gdzieś w błąd to przepraszam, nie miałam takiego zamiaru :)
UsuńPesto wyśmienite! Będę robić częściej :) / Kropelka
OdpowiedzUsuńno pyszne
OdpowiedzUsuń