To danie chodziło za mną długo, tj odkąd zobaczyłam je w książce Jamiego Olivera. Później przypomniała mi o nim Sylwia, z zaprzyjaźnionego bloga chlebem i solą i już nie było odwrotu :) Od tego czasu robiłam pieczeń z selera już kilkukrotnie, bo oczywiście jest wyśmienita.
Ja najbardziej lubię podaną z gęstym i wyraźnie kwaskowym sosem pieczarkowo - porowym (jak poniżej), ale polecam też przy tej okazji wypróbować pieczeniowy sos Marty Dymek z Jadłonomii.
Seler przygotowany w ten sposób jest delikatny, orzechowy, kremowy w środku, z pysznie aromatyczną skórką i ... daje sporo możliwości smakowych, bo zestaw przypraw możemy zmieniać w zależności od osobniczych preferencji (ja zmieniam zioła, ale zawsze zostaję przy jałowcu, wędzonej papryce i kolendrze). Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom selera i tym, którzy zwyczajnie lubią zabawę w kuchni.
Świetnie sprawdzi się w roli świątecznego obiadu ... ale na pewno zapoczątkuje sporo dyskusji przy stole ;)
Ja najbardziej lubię podaną z gęstym i wyraźnie kwaskowym sosem pieczarkowo - porowym (jak poniżej), ale polecam też przy tej okazji wypróbować pieczeniowy sos Marty Dymek z Jadłonomii.
Seler przygotowany w ten sposób jest delikatny, orzechowy, kremowy w środku, z pysznie aromatyczną skórką i ... daje sporo możliwości smakowych, bo zestaw przypraw możemy zmieniać w zależności od osobniczych preferencji (ja zmieniam zioła, ale zawsze zostaję przy jałowcu, wędzonej papryce i kolendrze). Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom selera i tym, którzy zwyczajnie lubią zabawę w kuchni.
Świetnie sprawdzi się w roli świątecznego obiadu ... ale na pewno zapoczątkuje sporo dyskusji przy stole ;)
Pieczeń z selera
(na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie")Składniki:
- 1 większy seler (800-1000g)
- wędzona papryka
- majeranek
- lubczyk lub cząber
- 2-3 ziarna jałowca (roztarte w moździerzu
- mielona kolendra
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
sos pieczarkowo-porowy:
- 750 g pieczarek
- 3 większe pory
- 2 ząbki czosnku
- 250-300 g gęstego jogurtu*
- sól, pieprz
- oliwa
* w wersji beznabiałowej (wegańskiej) w roli zabielacza świetnie się sprawdza kremowa śmietanka z nerkowców lub sojowa :)
Przygotowanie:
Selera płuczemy i nacieramy oliwą (oczywiście nie obieramy!).
Obsypujemy przyprawami (równomiernie ale z umiarem), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st ok. 2,0 h (mniejsze trochę krócej.
Na 10 min przed końcem pieczenia rozwijamy z folii żeby się lekko zrumienił, możemy też dodatkowo dołożyć na wierzch plaster masła :)
Obok selera możemy dołożyć owinięte w folię buraki (również bez obierania) i np. podać pieczeń z tartymi na tarce, lub pokrojonymi pieczonymi buraczkami.
Pory płuczemy, oczyszczamy z piasku i kroimy w plasterki/ półplasterki (tylko białe i jasnozielone części).
Dusimy pod przykryciem na małej ilości oleju kilka minut (aż zmiękną).
Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy całość jeszcze kilka minut.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, świeżo mielony pieprz.
Mieszamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ogni i dodajemy jogurt.
Podajemy z gorącym selerem i ulubioną kaszą.
Bardzo ciekawie to wszystko wygląda :) Mięsnych pieczeni nie lubię, ale taką selerową bym nie pogardziła, tym bardziej, że od jakiegoś czasu bardzo lubię to warzywo :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić wędzoną paprykę? Dostanę np. z firmy Prymat lub Kamis?
OdpowiedzUsuńKupuję zazwyczaj w internecie np tu http://www.smakorientu.com/przyprawy/831-Papryka-wedzona--5901688121573.html. A ze "znanych" firm upolowałam kiedyś kotanyi w Piotrze i Pawle.
UsuńJa kupuję wędzoną paprykę w realu.Jest tam wiele cudownych przypraw niedostępnych w innych supermarketach,np. kozieradka
UsuńNie mam ani reala ani Piotra i Pawła :(
UsuńWygląda znakomicie. Musi nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńCóż, nie pozostaje mi nic innego jak potwierdzić,że to danie jest pyszne ;) Moi panowie-mięsożercy wyjadają tego selera nawet bez żadnego sosu:)
OdpowiedzUsuńIle tu jest porcji ?
OdpowiedzUsuńtrudno powiedzieć około 4-6
UsuńCzy można jakoś zastąpić folię aluminiową? Buraki zazwyczaj piekę zasłaniając papierem do pieczenia, czy tak kiedyś próbowałaś?
OdpowiedzUsuńCzy można jakoś zastąpić folię aluminiową? Buraki zazwyczaj piekę zasłaniając papierem do pieczenia, czy tak kiedyś próbowałaś?
OdpowiedzUsuńMyślę że folię aluminiową spokojnie można tu zastąpić rekawem do pieczenia, bo też daje możliwość szczelnego zapakowania... Sam papier w rym wypadku raczej się nie sprawdzi.
UsuńMyślę że folię aluminiową spokojnie można tu zastąpić rekawem do pieczenia, bo też daje możliwość szczelnego zapakowania... Sam papier w rym wypadku raczej się nie sprawdzi.
UsuńPiekarnik nastawic na termoobieg, czy tylko grzanie gora i dol?
OdpowiedzUsuńtak sie jada
OdpowiedzUsuń