Proste i sprawdzone połączenie delikatnej goryczki cykorii, ze słodyczą późnych pomarańczy sprawdza się zawsze świetnie, a orzechy włoskie idealnie dopełniają całość. Jeśli dodatkowo mamy spiżarnię wyposażoną w dobre, tłoczone na zimno oleje, (u mnie dziś olej z orzechów włoskich) to nie będzie nam nawet potrzebny żaden fikuśny dresing. Nic tylko siekać, skrapiać oliwą i zajadać :)
Sałatka z cykorii i pomarańczy
Składniki:(porcja dla 2-4 osób)
- 2 średnie cykorie
- 1 duża słodka pomarańcza
- spora garść orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub dobrej jakości oliwy z oliwek)
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Z cykorii zdejmujemy ewentualne podwiędłe liście i wykrawamy głąb.
Kroimy na kawałki i wrzucamy do miski.
Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostki wielkości kęsa (możemy je też oczywiście "wyfiletować" z białych błonek ;)
Orzechy podprażamy na suchej patelni siekamy i dodajemy do sałatki.
Całość polewamy olejem z orzechów włoskich .... i sokiem z pomarańczy, który wyciekła nam na deskę w trakcie krojenia :)
Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i ewentualnie dosładzamy odrobiną miodu lub innego ulubionego słodzidła (jeśli mamy słodką pomarańczę, zupełnie nie ma takiej potrzeby).
Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i ewentualnie dosładzamy odrobiną miodu lub innego ulubionego słodzidła (jeśli mamy słodką pomarańczę, zupełnie nie ma takiej potrzeby).
Podajemy od razu.
Już mi smakuje,bo cykoria i pomarańcza to świetny duet:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńWygląda bardzo kusząco !
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńBardzo lubię takie połączenia, a cykorii jeszcze nigdy chyba nie jadłam i najwyższy czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj :) Niektórych odstrasza leciutka goryczka cykorii, ale w połączeniu z słodką pomarańczą niknie zupełnie, a tylko dodaje całości fajne drugie dno ;)
Usuń