niedziela, 30 marca 2014

Sałata z pomarańczą i czerwoną cebulą

To jedna z moich ulubionych sałatek końca zimy i początku wiosny (poza buraczanym carpaccio). Czas taki, że surowizny rodzimej jeszcze brak, a już chce się czegoś świeżego. Na szczęście pomarańcze są u nas wtedy najsłodsze i dobrze to wykorzystać na najróżniejsze sposoby np na sałatki... również w wersji wytrawnej :)
Połączenie nie jakieś bardzo szokujące, choć nie dla wszystkich oczywiste - polecam spróbować póki jeszcze pomarańcze mamy słodkie :)






Sałata z pomarańczą i czerwoną cebulą


Składniki:

- sałata lodowa 

  • - rukola (garść)
  • - 1 słodka pomarańcza
  • - pół średniej czerwonej cebuli lub jedna mniejsza (może być biała ale czerwona lepsza - łagodniejsza i słodsza)
  • - orzechy włoskie, laskowe albo pestki dyni
  • - dobra oliwa z oliwek (lub inna) do pokropienia
  • - pieprz







Przygotowanie:

Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub kroimy (potrzeba nam około garści), pomarańczę dzielimy na cząstki i kroimy na kawałki wielkości kęsa.
Cebulę kroimy na dość drobne piórka.
Orzechy podprażamy na suchej patelni i siekamy na drobniejsze (jeśli używamy dyni to oczywiście siekać nie musimy)
Sypiemy do miski warstwowo: sałatę, rukolę, pomarańczę i piórka cebuli, posypujemy orzechami/pestkami.
Przed samym podaniem pieprzymy i polewamy odrobiną oliwy i mieszamy całość.
Doskonała jedzona po prostu z pieczywem albo jako dodatek do obiadu.
Smacznego :)


1 komentarz: