niedziela, 13 marca 2016

Brukselka w pomidorach

To potrawa tak prosta, że prawie nie ma co opisywać, ale w naszym domu ma miejsce szczególne, bo dzięki tej wersji moje dzieciaki od wczesnego dzieciństwa uwielbiają brukselkę.
Wyraźnie kwaśna, dzięki czemu brukselka nie ma prawa przebijać goryczką, a tylko słodkawo podbija  całość (brukselka lubi zestawienia słodko kwaśne). Jedyne na co trzeba uważać to czas duszenia, bo brukselka koniecznie musi być jeszcze jędrna... rozciapana to grzech ciężki ;) 
Z czasem wzbogaciłam to danie o dodatek wędzonej papryki, która jeszcze 10-15 lat temu była zwyczajnie nie do dostania, ale tylko tyle ją różni od tej, którą w moim w domu gotowało się od zawsze.




Brukselka w pomidorach


Składniki
(ok. 4 porcje)

  • 600 g brukselki
  • 2 średnie cebule (mogą być zwykłe choć najlepsze będą czerwone)
  • ok. 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia (np. rzepakowy dobrej jakości)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kilka minut(w wyższej patelni do której posiadamy pokrywkę) .
Brukselkę obieramy z zeschniętych i przywiędłych liści, kroimy (w zależności od wielkości - na ćwiartki lub połówki) i dodajemy do cebuli.
Solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy całość pod przykryciem, na malutkim ogniu przez kilka minut - pamiętając, że brukselka ma być lekko chrupiąca i jędrna, a nie rozciapana ;)
Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki wody, pieprz, majeranek i dusimy całość jeszcze chwilę.
Podajemy gorącą, jako dodatek obiadowy... lub zjadamy ot tak, z kromką dobrego chleba.





Wegetariański obiad VI

14 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś podobne danie, było bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio wymieszałam brukselki z sosem pomidorowym i wyszło coś pysznego, więc wyobrażam sobie jak smakowało Twoje danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brukselka.. jedna z moich warzywnych miłości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brukselka, wędzona papryka i koncentrat - za wszystkim tym szaleję! Przepis prosty, ale bez dwóch zdań cieszy podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest coś co mogłabym jeść non stop! Kocham brukselkę <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna pyszna wariacja z brukselką :) Posypałam parmezanem ( niestety nie wege ;) ) i podałam z tortellini ze szpinakiem. Dzięki za fajny pomysł :) Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie wariacje mile widziane. Grunt że smakowało :)

      Usuń
    2. Wszelkie wariacje mile widziane. Grunt że smakowało :)

      Usuń
  7. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe i interesujace wpisy

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniały i interesujący wpis!

    OdpowiedzUsuń