wtorek, 1 marca 2016

Krem z białych warzyw z czarną soczewicą

Zimowy klasyk, ratujący życie w czasie kiedy do sezonowych warzyw daleko, a nam znudziły się wszystkie kapuśniako-grochówki. Świetny jako strawa codzienna, ale daje też radę w roli dania na specjalne okazje. Sycąca, delikatna zupa... delikatna, ale na pewno nie nudna :)


Krem z białych warzyw z czarną soczewicą

Składniki:

  • 2 większe pory (biała i jasnozielona część)
  • kawałek selera (1/4 średniego)
  • 1 średnia pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 100-200 ml śmietanki (nerkowcowej/migdałowej) lub roślinnego mleka (np. migdałowe, ryżowe itp)
  • oliwa z oliwek  lub dobrej jakości olej

  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy

  • oliwa dyniowa, olej lniany (ewentualnie oliwa z oliwek) do podania


Przygotowanie:

Soczewicę wsypujemy do małego garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby uzupełniając ilość wody) ok. 20-25 min.

Pory (białe i jasnozielone części) kroimy w półplasterki i wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, razem z odrobiną oliwy.
Podsmażamy pory na małym ogniu i obieramy warzywa.
dodajemy kolejno krojone seler i pietruszkę.
Solimy, przesmażamy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kozieradkę i kurkumę.
Zalewamy całość wodą, przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanki/mleka , doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z odcedzoną soczewicą, polaną oliwą dyniową lub olejem lnianym (ewentualnie oliwą z oliwek)




Wegetariański obiad VI

3 komentarze: