wtorek, 22 marca 2016

Jajka nadziewane suszonymi pomidorami i awokado

Jajka faszerować można na setki sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia i odporność kubków smakowych ;) Te dzisiejsze to sprawdzony, aromatyczny zestaw suszone pomidory + awokado.... jeden z moich ulubionych.



Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i awokado


Składniki:

  • 5-6 jaj (oczywiście "zerówki"...)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/3-1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • mielone chili (albo odrobina harissy)
  • sól



Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka.
Łódeczki białka odkładamy, a żółtka rozdrabniamy widelcem razem z wydrążonym ze skórki awokado.
Pomidory odsączamy z oliwy, siekamy drobno i dodajemy do żółtek.
Mieszamy (jeśli masa jest bardzo gęsta rozrzedzamy łyżeczką jogurtu), dodajemy odrobinę chili i solimy do smaku.
Nadziewamy farszem białka za pomocą łyżeczki i układamy na półmisku.

Farsz oczywiście możemy też zmiksować na gładko i nadziewać jajka za pomocą rękawa cukierniczego ...  ale ja wolę kiedy nie jest taki bardzo jednorodny.



1 komentarz:

  1. W tamtym roku robiłam tylko z suszonymi pomidorami i smakowały wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń