sobota, 26 kwietnia 2014

pesto z pokrzywy

Jak widać faza na pokrzywę trwa u mnie na całego :) Ale cóż począć - bazylia ogródkowa jeszcze mizerna, dostępu do dobrych rzodkiewek (liści rzodkiewek) nie mam, pesto z rukoli już przejadło się domownikom, więc póki co korzystam z wiosny i cieszę się pesto pokrzywowym.
Najlepsze są do tego najmłodsze liście pokrzyw, wiosenne, te z samego czubka krzaczków :)
To pesto, podobnie jak pesto z rukoli, sprawdza się idealnie ze zwykłym, neutralnym w smaku pszennym makaronem, ale też bardzo dobrze zgrywa się z pęczakiem - czyli kaszą zdecydowanie bardziej wyraźną w smaku (bazyliowe pesto jest moim zdaniem na pęczak trochę zbyt delikatne).



Pesto z pokrzywy:

Składniki:
(proporcje na zwykłą, 500 gramową paczkę suchego makaronu)


  • 2-3 garście młodych liści pokrzyw (może być pół na pół z pietruszką czy rukolą)
  • pół główki czosnku (oczywiście można mniej, ale my należymy do czosnkolubów)
  • garść startego parmezanu lub innego twardego sera tego typu
  • mała garść orzechów nerkowca lub włoskich
  • mała garść pestek dyni lub słonecznika
  • dobra oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Do blendera wkładamy liście pokrzywy i miksujemy z dwoma łyżkami oliwy oraz odrobiną wody  (ja wolę do miksowania dodać mniej tłuszczu, a móc sobie później polać oliwą na talerzu bez wyrzutów - stąd woda).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone w młynku orzechy i pestki.
Oczywiście, jeśli mamy dobry blender to możemy wszystko wrzucić razem bez wcześniejszego mielenia czy przeciskania.
Dolewamy wody/oliwy tyle by uzyskać jednorodną kremową pastę, wsypujemy starty na drobnej tarce ser i  mieszamy z ciepłym makaronem czy pęczakiem.
Na talerzu polewamy dodatkową porcją oliwy.






2 komentarze:

  1. Pokrzywę lubimy (w zeszłym roku tartę pokrzywową piekłam :) więc pesto baaardzo nam się podoba i zapewne sprawdzimy jak smakuje ;p A co do chleba i Sysi to masz rację :D Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja się cieszę,że nie jestem jedynym dziwakiem lubiącym pokrzywę:)Pesto z pokrzywy(jak każde zresztą)lubię posmarować nawet nawet na chlebie:)Znam kogoś kto ma dostęp do dobrych liści rzodkiewki-ślimaki:/Nie wiem czy się rzodkiewki przez nie doczekam...Lecę zaraz po pokrzywę na śniadanie:)))

    OdpowiedzUsuń