sobota, 26 kwietnia 2014

pesto z pokrzywy

Jak widać faza na pokrzywę trwa u mnie na całego :) Ale cóż począć - bazylia ogródkowa jeszcze mizerna, dostępu do dobrych rzodkiewek (liści rzodkiewek) nie mam, pesto z rukoli już przejadło się domownikom, więc póki co korzystam z wiosny i cieszę się pesto pokrzywowym.
Najlepsze są do tego najmłodsze liście pokrzyw, wiosenne, te z samego czubka krzaczków :)
To pesto, podobnie jak pesto z rukoli, sprawdza się idealnie ze zwykłym, neutralnym w smaku pszennym makaronem, ale też bardzo dobrze zgrywa się z pęczakiem - czyli kaszą zdecydowanie bardziej wyraźną w smaku (bazyliowe pesto jest moim zdaniem na pęczak trochę zbyt delikatne).



Pesto z pokrzywy:

Składniki:
(proporcje na zwykłą, 500 gramową paczkę suchego makaronu)


  • 2-3 garście młodych liści pokrzyw (może być pół na pół z pietruszką czy rukolą)
  • pół główki czosnku (oczywiście można mniej, ale my należymy do czosnkolubów)
  • garść startego parmezanu lub innego twardego sera tego typu
  • mała garść orzechów nerkowca lub włoskich
  • mała garść pestek dyni lub słonecznika
  • dobra oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Do blendera wkładamy liście pokrzywy i miksujemy z dwoma łyżkami oliwy oraz odrobiną wody  (ja wolę do miksowania dodać mniej tłuszczu, a móc sobie później polać oliwą na talerzu bez wyrzutów - stąd woda).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone w młynku orzechy i pestki.
Oczywiście, jeśli mamy dobry blender to możemy wszystko wrzucić razem bez wcześniejszego mielenia czy przeciskania.
Dolewamy wody/oliwy tyle by uzyskać jednorodną kremową pastę, wsypujemy starty na drobnej tarce ser i  mieszamy z ciepłym makaronem czy pęczakiem.
Na talerzu polewamy dodatkową porcją oliwy.






6 komentarzy:

  1. Pokrzywę lubimy (w zeszłym roku tartę pokrzywową piekłam :) więc pesto baaardzo nam się podoba i zapewne sprawdzimy jak smakuje ;p A co do chleba i Sysi to masz rację :D Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja się cieszę,że nie jestem jedynym dziwakiem lubiącym pokrzywę:)Pesto z pokrzywy(jak każde zresztą)lubię posmarować nawet nawet na chlebie:)Znam kogoś kto ma dostęp do dobrych liści rzodkiewki-ślimaki:/Nie wiem czy się rzodkiewki przez nie doczekam...Lecę zaraz po pokrzywę na śniadanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię i robię bardzo często z pokrzywy, liści rzodkiewki i planuje zrobić z liści marchwi

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie. czy takie pesto mozna zaprawic do sloikow czy tylko zamrozic ??narobiliscie smaki na to pesto

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie. czy takie pesto mozna zaprawic do sloikow czy tylko zamrozic ??narobiliscie smaki na to pesto

    OdpowiedzUsuń