sobota, 3 maja 2014

Tarta rumowo-kokosowa z nerkowców

Jeśli miałabym powiedzieć do jakich słodyczy najszybciej bije mi serce, to bez namysłu wymienię rumowe batoniki Ritter Sport... w latach 80 kupowane w Peweksie, a w 90 łowione na sztuki, na bazarach ze słodyczami przywożonymi z Niemiec...
Smak nr 2 to czekoladowe draże rumowo-kokosowe, które przywoził z Austrii ojciec mojej najlepszej przyjaciółki z czasów liceum...
Dziś i batoniki i tamte draże można kupić bez problemu, ale tak na prawdę nie chodzi przecież o konkretny baton czy czekoladkę, tylko o magiczne dla mnie połączenie smaków rumu, kokosa i kakao.

Ten deser to wariacja na ich temat i kolejna odsłona TARTY Z NERKOWCÓW, którą niedawno przedstawiałam w różowej wersji , czyli zdrowy deser, na który możemy sobie pozwolić bez wyrzutów...




Tarta rumowo-kokosowa z nerkowców





Składniki potrzebne na spód:
  • 2/3 kubka migdałów
  • 2/3 kubka orzechów laskowych
  • 1/4 kubka wiórków kokosowych
  • ok. 1/4 kubka ugotowanej kaszy jaglanej (niekoniecznie)
  • 1/2 kubka daktyli bez pestek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu
  • kilka łyżek (3-4) mleka kokosowego lub wody
Składniki potrzebne na krem:
  • 1 i 1/2 kubka orzechów nerkowca
  • 2/3 kubka daktyli
  • 3 łyżki rumu
  • 1/4 kubka migdałów
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych + drugie tyle do posypania




Przygotowanie wstępne:
Nerkowce zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc lub 8-10 h. Dopiero po tym czasie bierzemy się za przygotowanie reszty.

Przygotowanie spodu:
Daktyle siekamy (przy okazji sprawdzamy czy nie mają pestek) i zalewamy mlekiem kokosowym lub wodą (na 15-30 min).
Orzechy i migdały rozdrabniamy na mąkę w młynku elektrycznym.
Odsączone daktyle  i kaszę jaglaną (jeśli jej używamy) rozdrabniamy blenderem i łączymy ze zmielonymi orzechami, wiórkami, kakao i odrobiną soli.
Zagniatamy by uzyskać gęstą ale jednolitą masę, wylepiamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia, okrągłej formy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki, lub na kilkanaście minut do zamrażalnika.
Przygotowanie warstwy wierzchniej:
Daktyle siekamy (przy okazji sprawdzamy czy nie mają pestek).
Nerkowce odsączamy z wody w której się moczyły, przepłukujemy, osuszamy  i miksujemy blenderem na gładko dokładając porcjami posiekane daktyle i rum. Krem ma mieć jednolitą kremowo-mazistą konsystencję (stężeje w lodówce).
Do masy dodajemy zmielone w młynku migdały i wiórki kokosowe.
Masę wykładamy na dobrze schłodzony/zmrożony spód, wygładzamy, posypujemy wiórkami i wstawiamy ponownie do zamrażalnika lub do lodówki (na min 2 godziny).
Jeśli schładzamy tartę w zamrażalniku to na  30-60 min przed podaniem przekładamy ją z zamrażalnika do lodówki.






WEGAŃSKIE ŁAKOCIEOrganizator: WEGANON

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz