poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kapusta czerwona z pomarańczą i suszonymi śliwkami

Dziś przepis na czerwoną kapustę z pomarańczowo-śliwkową "wkładką". Niby ten sam skrypt słodko kwaśny co w klasycznej, gotowanej modrej  kapuście (którą zresztą uwielbiam), ale zamiast cukru mamy tu suszone śliwki i pomarańczę, a zamiast zwykłego octu - balsamiczny lub jabłkowy.
Ta kapusta jest wyraźnie korzenna i świetna do świątecznego obiadu, choć ... ja najbardziej lubię ją na codzienny zimowy obiad - podaną z kopytkami i sosem pieczarkowym :)




Czerwona kapusta z pomarańczą i suszonymi śliwkami



Składniki:

  • 800 g kapusty czerwonej (pół średniej główki)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża słodka pomarańcza
  • garść suszonych śliwek
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego (ewentualnie ocet jabłkowy)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 goździki
  • sól, pieprz
  • dobrej jakości olej do smażenia

  • opcjonalnie 1 łyżka masła i 1 czubata łyżka mąki (jeśli koniecznie chcemy kapusty zaciąganej mąką)


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju w wyższej patelni (takiej z przykrywką).
Kapustę szatkujemy dorzucamy do cebuli, delikatnie solimy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok 10 minut aż zmięknie (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody).
Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę (najlepiej pozbyć się jak największej ilości białych włókien).
Śliwki kroimy drobno.
Goździki rozcieramy w moździerzu.
Do miękkiej kapusty dodajemy śliwki (ja kilka zostawiam do dodania na sam koniec), pomarańczę i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i podduszamy jeszcze chwilę.
Ewentualnie jeszcze pieprzymy, dodajemy soli i octu do smaku. Gotowe.



PS
Jeśli używamy masła, to dodajemy je do gotowej gorącej kapusty tuż przed podaniem.
Jeśli chcemy kapusty zaciągniętej mąką , to dosypujemy przesianą mąkę (zwykłą albo bezglutenową np ziemniaczaną) do prawie gotowej, gotującej się kapusty, stopniowo mieszając żeby uniknąć grudek.


zBLOGowani.pl
Zimowy obiad wegański

7 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy sposób podania kapusty, takiej jeszcze nie miałam okazji próbować, a kusi mnie i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tych składników to musi być pyszna. Uwielbiam czerwoną kapustę, ale z pomarańczą jak dotąd nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam! Podałam z kotlecikami z kaszy ! Rewelacyjny dodatek również do kotlecików. A resztę zabieram jako samą sałatę do pracy! Pyszna:) / Kropelka

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń