Dziś przepis na czerwoną kapustę z pomarańczowo-śliwkową "wkładką". Niby ten sam skrypt słodko kwaśny co w klasycznej, gotowanej modrej kapuście (którą zresztą uwielbiam), ale zamiast cukru mamy tu suszone śliwki i pomarańczę, a zamiast zwykłego octu - balsamiczny lub jabłkowy.
Ta kapusta jest wyraźnie korzenna i świetna do świątecznego obiadu, choć ... ja najbardziej lubię ją na codzienny zimowy obiad - podaną z kopytkami i sosem pieczarkowym :)
Czerwona kapusta z pomarańczą i suszonymi śliwkami
Składniki:
- 800 g kapusty czerwonej (pół średniej główki)
- 1 czerwona cebula
- 1 duża słodka pomarańcza
- garść suszonych śliwek
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego (ewentualnie ocet jabłkowy)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1-2 goździki
- sól, pieprz
- dobrej jakości olej do smażenia
- opcjonalnie 1 łyżka masła i 1 czubata łyżka mąki (jeśli koniecznie chcemy kapusty zaciąganej mąką)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju w wyższej patelni (takiej z przykrywką).
Kapustę szatkujemy dorzucamy do cebuli, delikatnie solimy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok 10 minut aż zmięknie (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody).
Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę (najlepiej pozbyć się jak największej ilości białych włókien).
Śliwki kroimy drobno.
Goździki rozcieramy w moździerzu.
Do miękkiej kapusty dodajemy śliwki (ja kilka zostawiam do dodania na sam koniec), pomarańczę i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i podduszamy jeszcze chwilę.
Ewentualnie jeszcze pieprzymy, dodajemy soli i octu do smaku. Gotowe.
PS
Jeśli używamy masła, to dodajemy je do gotowej gorącej kapusty tuż przed podaniem.
Jeśli używamy masła, to dodajemy je do gotowej gorącej kapusty tuż przed podaniem.
Jeśli chcemy kapusty zaciągniętej mąką , to dosypujemy przesianą mąkę (zwykłą albo bezglutenową np ziemniaczaną) do prawie gotowej, gotującej się kapusty, stopniowo mieszając żeby uniknąć grudek.
bardzo ciekawy sposób podania kapusty, takiej jeszcze nie miałam okazji próbować, a kusi mnie i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZ tych składników to musi być pyszna. Uwielbiam czerwoną kapustę, ale z pomarańczą jak dotąd nie robiłam :P
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Podałam z kotlecikami z kaszy ! Rewelacyjny dodatek również do kotlecików. A resztę zabieram jako samą sałatę do pracy! Pyszna:) / Kropelka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowała :)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuń