Przyzwyczajeni jesteśmy do buraka na surowo w zielonych koktajlach czy sokach, ja jednak do zimowych "mlecznych" koktajli często wykorzystuję też buraki upieczone (całe, nieobrane zawinięte w folię) lub ugotowane (całe, nieobrane, gotowane najlepiej prawie bez wody).
Zimą przyjemniej mi sięgać po takie, mniej surowe zestawienia, a pieczone buraki dodatkowo doskonale podbijają słodycz koktajli. Mają mniej ostry smak od surowych i chętniej w tej formie wypijają je dzieci, a kolor to ich dodatkowy atut :)
W zestawieniu z mlekiem migdałowym i awokado stają się pysznym i sycącym kremowym śniadaniem.
Koktajl buraczano-migdałowy z pomarańczą i awokado
Składniki:
(1-2 porcje)
- 1 niewielki pieczony burak
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 awokado
- mleko migdałowe (orzechowe, sojowe lub inne ulubione roślinne)
- 1 dojrzały banan (można pominąć jeśli nie należymy do wielkich słodyczolubów)
- odrobina imbiru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Obrane buraki i owoce mielimy na gładko za pomocą blendera i uzupełniamy mlekiem roślinnym do pożądanej konsystencji.
takie koktajle uwielbiam- pełne smaku i witamin :)
OdpowiedzUsuńAleż mi się spodobał ten koktajl!Jutro go piję - na deser,bo nie mam upieczonych buraków.Ślinka mi leci:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń