wtorek, 6 października 2015

Sernik dyniowy

W październiku motywem przewodnim większości naszych dań, stopniowo staje się dynia. Króluje na kanapkach i w sałatkach, króluje w daniach obiadowych i zdominowała desery. Dziś przedstawiam przepis na dyniowy sernik. Bezglutenowy, na moim ulubionym, śliwkowo-czekoladowo-orzechowym spodzie. Bez dodatkowego tłuszczu w postaci masła i tym podobnych, kremowy, jedwabisty, pyszny. Słoneczną barwą i zapachem cynamonu osładzający nadchodzące chłody... 



Sernik dyniowy


masa serowa:
  • 1 kg półtłustego sera trzykrotnie mielonego (np taki z wiaderka)
  • 200-225 g cukru
  • 1 kubek pure z pieczonej dyni * (u mnie hokkaido)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4-5 jajek "zerówek"
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
spód:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2/3 kubka orzechów włoskich
  • 2/3 kubka suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Orzechy włoskie, śliwki i połamaną czekoladę umieszczamy w naczyniu miksera/blendera i mielimy na lepki pył - coś jak żyzna ziemia ;)
Jeśli nie posiadamy blendera, możemy orzechy zmielić, śliwki bardzo drobno posiekać, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wtedy wszystko połączyć.
Tortownicę o średnicy (ok 26 cm)  wykładamy papierem do pieczenia (zgniecionym pod strumieniem wody łatwiej oblepić obłe formy).
Na dno tortownicy wysypujemy uzyskaną śliwkową masę i ugniatamy by utworzyła równy spód.
Schładzamy w lodówce.

Ser miksujemy razem z pure z pieczonej dyni *.
Stopniowo dodajemy cukier, jajka i miksujemy dalej.
Dolewamy jogurt i mąkę ziemniaczaną.
Miksujemy jeszcze chwilę i wylewamy na schłodzony spód.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 st) na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze ok.1 godzinę i 45 minut (po dotknięciu palcem środek ma być ścięty, ale lekko żelujący).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Uzyskaną w ten sposób polewą oblewamy wierzch ciasta.
Studzimy.
Najlepszy schłodzony w lodówce min. 4-6h.


*  Sposób pieczenia dyni zależy od jej rodzaju - np. odmiany hokkaido (mięsista, o pięknej mocnej barwie miąższu) ma miękką skórkę więc pieczemy ją pokrojoną w kostkę w temperaturze  180 st przez ok 45 minut i miksujemy razem ze skórką. Zwykłą lepiej piec w dużych kawałkach razem ze skórą (oczywiście im większe kawałki tym dłużej się pieką) i dopiero po upieczeniu wydrążyć miąższ ... lub piec już obraną, pokrojoną w kostkę.






Sposób na dynię 2015

9 komentarzy:

  1. Zdecydowanie muszę upiec podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W wykonaniu masz dolewamy jogutr a w składnikach nie ma jogurtu więc gdzieś błąd nastapił. Popraw proszę bo che upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, już poprawiam :)

      Usuń
    2. Zrobiłam bez jogurtu bo za późno zerknęłam na odpowiedź i wyszedł pyszny ale mógłby byc bardziej wilgotny przez jogurt :-)

      Usuń
  3. Zawsze w sezonie na dynię mnie na taki nachodzi, a jakoś nigdy nie mogę się za niego zabrać :p Wygląda cudownie i chyba czuję się wystarczająco zmotywowana :p

    OdpowiedzUsuń
  4. obłędne ! musi być przepyszny !! :)



    www.thetastetherapy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń


  5. Ten sernik jest wytworny i elegancki :-)

    OdpowiedzUsuń