Na blogu są już dwie wersje zupy dyniowej - mój ulubiony krem z pieczonej dyni i zupa dyniowo warzywna na mleku kokosowym. Pora na krem dyniowo-paprykowy, wyrazisty, z sycącym dodatkiem zielonej soczewicy, rozgrzewający, gęsty i aromatyczny. Idealny w roli dania obiadowego, lub gorącej jesiennej kolacji.
Zupa dyniowo-paprykowa
Składniki:
(ok. 4 porcje)
- 800 g mięsistej dyni (waga miąższu tj. po wypestkowaniu/obraniu)
- 3 duże czerwone papryki
- 1-2 łodygi selera naciowego
- kawałek papryczki chili (lub chili mielone)
- 2 większe czerwone cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżka nasion kuminu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- oliwa/olej
- sól,
dodatkowo:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
Cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki, seler w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy seler i cebulę przez 2-3 minuty.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy seler i cebulę przez 2-3 minuty.
Dorzucamy pokrojoną w grubszą kostkę dynię i paprykę.
Dodajemy roztarty w moździerzu kumin, posiekany czosnek i chilli, ponownie przesmażamy chwilę, przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu.
Dodajemy paprykę wędzoną, tymianek, solimy, zalewamy wodą (ok.500ml) i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy całość, doprawiamy solą i octem balsamicznym.
Dodajemy paprykę wędzoną, tymianek, solimy, zalewamy wodą (ok.500ml) i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy całość, doprawiamy solą i octem balsamicznym.
Podajemy skropiona oliwą, z dodatkiem zielonej soczewicy i dobrym razowym chlebem.
Idealna jesienna zupa!
OdpowiedzUsuńDyniową zupę uwielbiam, ale z papryką jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie zrobiłam zupy dyniowej, która by mnie zachwyciła, ale coś czuję, że po spróbowania Twojej mogłoby się to zmienić. Takie połączenie składników brzmi cudownie, a zupa ma idealną gęstość ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńchyba nie dla mnie ale fajne
OdpowiedzUsuń