poniedziałek, 19 października 2015

Zupa dyniowo-paprykowa

Na blogu są już dwie wersje zupy dyniowej - mój ulubiony krem z pieczonej dyni i zupa dyniowo warzywna na mleku kokosowym. Pora na krem dyniowo-paprykowy, wyrazisty, z sycącym dodatkiem zielonej soczewicy, rozgrzewający, gęsty i aromatyczny. Idealny w roli dania obiadowego, lub gorącej jesiennej kolacji.


 Zupa dyniowo-paprykowa


Składniki:
(ok. 4 porcje)

  • 800 g mięsistej dyni (waga miąższu tj. po wypestkowaniu/obraniu)
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • kawałek papryczki chili (lub chili mielone)
  • 2 większe czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżka nasion kuminu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego 
  • oliwa/olej
  • sól,
dodatkowo:
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki, seler w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy seler i cebulę przez  2-3 minuty.
Dorzucamy pokrojoną w grubszą kostkę dynię i paprykę.
Dodajemy roztarty w moździerzu kumin, posiekany czosnek i chilli, ponownie przesmażamy chwilę, przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu.
Dodajemy paprykę wędzoną, tymianek, solimy, zalewamy wodą (ok.500ml) i gotujemy jeszcze kilka minut.
Miksujemy całość, doprawiamy solą i octem balsamicznym. 

Podajemy skropiona oliwą, z dodatkiem zielonej soczewicy i dobrym razowym chlebem.




Sposób na dynię 2015

5 komentarzy:

  1. Dyniową zupę uwielbiam, ale z papryką jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory nie zrobiłam zupy dyniowej, która by mnie zachwyciła, ale coś czuję, że po spróbowania Twojej mogłoby się to zmienić. Takie połączenie składników brzmi cudownie, a zupa ma idealną gęstość ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń