piątek, 9 października 2015

Pasta z ciecierzycy, dyni i suszonych pomidorów

"To z czym ty jesz chleb?" to pytanie wszyscy roślinożercy słyszą wielokrotnie... Z doświadczenia wiem też, że właśnie z kanapkami do szkoły czy pracy początkujący wegetarianie mają największy problem... Na szczęście mamy pasty, a pasty można zrobić ze wszystkiego...
Dosłownie, bo inspiracją do większości past bywa po prostu lodówka... wystarczy białkowa czy warzywna baza i dalej samo się robi :)
Pasta z dzisiejszego przepisu to własnie taki miks - ciecierzyca, pieczona dynia hokkaido i suszone pomidory podkręcające smak. Pysznie i prosto jeśli pomyślimy o gotowaniu z wyprzedzeniem np. robiąc sernik dyniowy upieczemy też trochę dyni na pastę (czy dyniową sałatkę KLIK) i mocząc/gotując ciecierzycę na jakieś danie obiadowe, dosypiemy odrobinę więcej do garnka myśląc o tej czy innej ciecierzycowej paście (np mojej ukochanej KLIK) :)




Pasta z ciecierzycy, dyni i suszonych pomidorów


Składniki:
  • 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
  • podobna objętość pieczonej dyni hokkaido *
  • kilka sztuk suszonych pomidorów z oliwy (u mnie własne, aromatyzowane rozmarynem i czosnkiem, ale mogą być zwykłe)
  • ząbek czosnku (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • świeże lub sproszkowane chilli
  • chlust oliwy z oliwek (u mnie ta, którą zalane były pomidory więc mocno aromatyzowana pomidorami, rozmarynem i czosnkiem)
  • łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (można pominąć jeśli, jak ja, dodacie oliwy rozmarynowej i rozmarynu podpieczonego razem z dynią)
  • garść pestek dyni 
  • sól


*  Dynia hokkaido pokrojona w 2-3cm kostkę, skropiona oliwą, pieprzem ziołowym, słodką papryką, gałązkami rozmarynu i upieczona w piekarniku.


Przygotowanie:


Do blendera czy miksera z nożem wsypujemy ciecierzycę, upieczoną dynię, suszone pomidory. 
Dodajemy przyprawy, zmielone w młynku pestki dyni i chlust oliwy.
Mielimy i w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę oliwy czy wody po gotowaniu ciecierzycy.

Pasta jest z tych "słodkawych"  i na kanapkach świetnie komponuje się  z przeciwstawnymi smakami np. z ogórkiem kiszonym czy oliwkami.






Sposób na dynię 2015

3 komentarze:

  1. Musiała być przepyszna - ma cudny kolor i pyszny skład :) Dodatek dyni brzmi ciekawie, a ja akurat dziś zrobiłam puree :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pasta świetna, ale czuję jakie rewolucje wywołała by u mnie w żołądku... co tam, i tak się skuszę! :D

    OdpowiedzUsuń