poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z pieczonej dyni hokkaido

Tą sałatkę wyczarowałam sobie po raz pierwszy rok temu. Zajadałam się nią z uwielbieniem całą jesień i kilka ostatnich miesięcy czekałam z utęsknieniem na hokkaido, między innymi właśnie ze względu na nią. Dobrze, że i koniec lata ma swoje plusy ;)
Wszystkie pieczone dynie są świetne, ale pieczona hokkaido w sałatkach, sprawdza się zdecydowanie najlepiej. Nie trzeba jej, jak wiadomo obierać (duży plus dla leniuchów jak ja), jest zwarta, aromatyczna i świetnie komponuje się z innymi smakami.
Bardzo lubię jej słodką, orzechową nutę, złamaną rozmarynem, ostrą papryką i wyraźnym słonym serem... I takie smaki dominują własnie w tej sałatce. A d tego suszone albo wędzone śliwki, włoskie orzechy i ... i  ślinotok gotowy :)
Nie będę zachwalać dłużej ... po porostu polecam spróbować.
Z podanej porcji dyni wychodzi jakieś 4-6 porcji. Ja na jedną porcję zużyłam 1/4, a z reszty dyni zrobiłam farsz do ravioli, ale... o tym kiedy indziej.





Sałatka z pieczonej dyni hokkaido


Pieczona dynia:


  • 1 średnia dynia hokaido (ok 800-1000 g)
  • mielona chili 
  • 1/2-1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • świeży rozmaryn 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2  ząbki czosnku
  • ok.1/4 łyżeczki soli


Dodatkowo na 1 porcję sałatki:

  • kilka suszonych  śliwek (5-6szt)
  • garść orzechów włoskich (ok 20g)
  • kilka plasterków cheddara (20-30g) lub innego wyraźnego w smaku, słonego sera (np fety)
  • garść sałaty, np rukola i roszponka
  • odrobina oliwy z oliwek do skropienia

Przygotowanie:
Dynię przekrawamy i pozbawiamy pestek (bez obierania bo skóra w trakcie pieczenia zmięknie).
Kroimy w półksiężyce lub większe kostki wielkości kęsa.
Mieszamy z oliwą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wykładamy na blaszkę/naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190st z termoobiegiem lub 200 bez)
Pieczemy ok 20-30 min aż dynia się zrumieni i będzie miękka (nie ma się rozpadać!).

Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie.
W misce układamy sałatę, orzechy, posiekaną grubo śliwkę, kawałki dyni i kawałki cheddara. Skrapiamy oliwą i jemy :)







Sezon na dynieOrganizator: awodwanrazc

4 komentarze:

  1. jem pieczoną dynię hokkaido codziennie, ponieważ uważam, że nie ma nic lepszego! a w takiej sałatce- pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko smak, ale i zapach pieczonej dyni zachwyca! to sałatką, którą koniecznie chcę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za tą sałatką:)))Pieczona dynia jest przecudowna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota szczególnie, że tą dynię można przyprawić na 1001 sposobów :)

    OdpowiedzUsuń