wtorek, 5 sierpnia 2014

Koktajl arbuzowy z selerem i ogórkiem

Przepisów na "zielone koktajle" staram się nie podawać, bo jak już pisałam przy okazji pokrzywowego - bardzo rzadko powtarzam te sama składy. Zazwyczaj robię je z tego, co akurat w danym momencie daje stragan, grządka czy lodówka. Zresztą właśnie fakt, że dają tyle niepowtarzalnych i pysznych możliwości stanowi ich największy atut.
W czasie upałów jednak, często sięgam po konkretny sprawdzony zestaw, delikatnie tylko modyfikując proporcje i ten właśnie przedstawiam dziś.
Oczywisty, ale wart przypomnienia. Przyjemnie chłodzi, leciutko syci i dopieszcza kubki smakowe... lepiej niż najlepszy drink z palemką :)



Koktajl arbuzowy z selerem i ogórkiem


Składniki:
  • ok 300g arbuza 
  • 1 brzoskwinia (ewentualnie trochę więcej arbuza)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1-2 łodyga selera naciowego
  • kilka listków mięty
  • sok z 1/2-1/4 cytryny

Przygotowanie:
Z arbuza i brzoskwini wydłubujemy pestki.
Ogórki obieramy.
Wszystko traktujemy blenderem.
Uzupełniamy lodem (ewentualnie schłodzoną, gazowaną wodą).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz