Sezonowe, najpyszniejsze z pysznych, bakłażany, świeże słodkie pomidory odmian o zwartym miąższu, w zestawieniu z ricottą soloną i do tego prawie sycylijskie upały... Nie może być piękniej.
Najlepsze sezonowe składniki to zresztą zawsze gwarancja najlepszego makaronu.
Ja za każdym razem przenoszę się razem z nim na południowy kraniec Włoch, tęskniąc mocno i boleśnie.
Penne alla Norma
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1,5-2 średnie bakłażany
- 400-500 g mięsistych pomidorów (np. popularna podłużna Lima lub inne z gatunków o zwartym miąższu)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- dobra oliwa z oliwek
- 80-100 g sera "ricotta solona" (twarda ricotta kupowana na wagę) warto się o nią postarać, ale w ostateczności można użyć innego twardego sera typu parmezan.
- 400 g krótkiego makaronu (najlepiej penne lub rigatoni)
- świeżo mielony pieprz
- sól
- pęczek bazylii
Przygotowanie:
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron.
Bakłażany kroimy w grubszą kostkę
Jeśli boimy się goryczki, solimy je i zostawiamy na 20-30 min żeby puściły sok, płuczemy i odsączamy ale przyznam się, że ja zazwyczaj przy tej potrawie tego nie robię ;)
Cebulę kroimy w pół plasterki.
Sparzamy pomidory (najprościej zanurzając je na chwilę w garnku z wrzątkiem na makaron), obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
W patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy cebulę i bakłażany.
Delikatnie solimy i pieprzymy.
Podsmażamy ok. 5 min na małym ogniu ciągle mieszając.
W tym czasie solimy wodę i wrzucamy na wrzątek makaron.
Do bakłażanów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę.
Po chwili dorzucamy pomidory i dusimy całość ok 3-5 min, żeby pomidory leciutko się zredukowały.
Dorzucamy ugotowany makaron, połowę porcji startego sera, porwane liście bazylii, mieszamy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę oliwy.
Podajemy posypany resztą sera i porwaną bazylią.
Nie umiem wyrazić jak kocham makarony i pomidory i makarony z pomidorami i na odwrót:)))U mnie wczoraj była pasta putana,a już dziś kombinuję jaki tym razem zrobić na obiad i chyba Twój,a co?:))))
OdpowiedzUsuńMam podobnie z makaronami - uwielbiam do granic przyzwoitości ;P
Usuńbakłażan + soczyste pomidory i sprężysty makaron.ideal ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
m.
Zgadza się :)
UsuńSlinka cieknie na widok fotki,a co bedzie jak zobacze na talerzu? :-)
OdpowiedzUsuńBuzialki
DeepGreen
Masz fajne przepisy, ale od rozmiaru Twojej strony i wielkości/zbliżenia zdjęć głowa boli. Jak to poprawisz to będzie super.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuń