czwartek, 7 sierpnia 2014

sałatka z cukinii i nektarynki

Salaka to jedno z moich ulubionych dań z młodej cukinii. Zazwyczaj robimy ją w wersji minimalistycznej, czyli cukinia i aromatyczny sos... czasem jeszcze z mozzarellą. Zestawienie jej z nektarynkami nasunęło się samo, kiedy zobaczyłam jedno obok drugiego, kilka dni temu na straganie. Od tej pory robiłam ją już kilkakrotnie i ciągle się dziwię, jakim cudem nie wpadłam na to połączenie wcześniej... Konsystencja z tej samej bajki, mieszanka smaków idealnie zgrana.
Gorąco polecam, bo wiem, że długo nie wrócę do innej wersji.





Sałatka z cukinii i nektaryny


Składniki:
  •  400 g młodej cukinii (2-3 sztuki)
  • 2 nektaryny
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżej chili
  • mięta (ewentualnie pietruszka)
  • garść pistacji (ewentualnie inne orzeszki ale z pistacjami jest moim zdaniem zdecydowanie najlepsza)

Przygotowanie:
Cukinie myjemy i "paskujemy" obieraczka do warzyw na cienkie długie plastry (bez środkowego rdzenia).
Z nektarynkami postępujemy podobnie.
Chili i pistacje siekamy drobno i polową posypujemy cukinię (resztą udekorujemy sałatkę na finiszu)
Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy z oliwą i sokiem z limonki.
Dodajemy posiekaną miętę, mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem, mieszamy (najlepiej dłonią) i dekorujemy resztą pistacji i chili.

5 komentarzy:

  1. mmmm pewnie super smakuje takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. CU-DOW-NA!!!! Dziś to jem!!!! Dzięki!:)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam,zjadłam i znów zrobiłam i zjadłam i nie raz jeszcze to powtórzę:))))

      Usuń