Kolejny włoski klasyk. Dla miłośników pomidorów i prostych smaków dobry zawsze tj. przynajmniej póki pomidory pachną słońcem.
Późnym latem najczęściej jadamy tą sałatkę w wersji poszerzonej o bakłażany, bo bakłażany to moja druga, po pomidorach, kulinarna miłość .... no i jeszcze czosnek i rozmaryn i oliwa i...i...i...
Sposób podania można zostawić klasyczny, czyli wszystko pokrojone na równe plasterki, poukładane naprzemiennie, ale wtedy odbiera się przyjemność rękom ... Darcie mozzarelli i bazylii to baaardzo przyjemna czynność, a do tego taka bazylia smakuje o niebo lepiej, bo oddaje więcej aromatu :)
Zresztą tak jest bardziej swojsko i zwyczajniej.
Czasem (jak na zdjęciach) podaję ją z czymś w rodzaju trzyskładnikowego pesto, czyli sosu zredukowanego do bazylii, czosnku i oliwy.
Jak kto lubi :)
Caprese z grillowanym bakłażanem
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- kilka pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 1 kulka mozzarelli
- kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- świeżo mielony pieprz
- ocet balsamiczny (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na ok 5-7 mm plastry solimy i odstawiamy na 15-20 min.
Płuczemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem.
Bakłażana kroimy na ok 5-7 mm plastry solimy i odstawiamy na 15-20 min.
Płuczemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem.
Plastry bakłażana kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej), solimy i pieprzymy.
Wierzch każdego smarujemy oliwą z roztartym ząbkiem czosnku - smarujemy, a nie polewamy, bo bakłażany bardzo chłoną tłuszcz.
Wierzch każdego smarujemy oliwą z roztartym ząbkiem czosnku - smarujemy, a nie polewamy, bo bakłażany bardzo chłoną tłuszcz.
Grillujemy z dwu stron, aż do uzyskania ciemnych pręg/plam.
Na talerzu układamy pokrojone w plastry/półplastry pomidory, grillowane bakłażany i podartą na kęsy mozzarellę.
Posypujemy poskubaną bazylią i polewamy oliwą.
Możemy też ze zmiksowanej bazylii, oliwy i ząbka czosnku, zrobić coś na kształt "bezserowego" i "bezorzechowego" pesto i nim polać sałatkę.
Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy octem balsamicznym.
Posypujemy poskubaną bazylią i polewamy oliwą.
Możemy też ze zmiksowanej bazylii, oliwy i ząbka czosnku, zrobić coś na kształt "bezserowego" i "bezorzechowego" pesto i nim polać sałatkę.
Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy octem balsamicznym.
Przepis uczestniczy w akcji "Warzywa psiankowate 2014"
Dzięki bakłażanowi, ta caprese jest jeszcze smaczniejsza ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńlekka kolacja
OdpowiedzUsuń