czwartek, 9 marca 2017

Kotlety z buraka i kaszy gryczanej

Na blogu są już moje ukochane kotlety fasolowo-buraczane KLIK, ale zdecydowanie brakuje ich "kaszowej" wersji, czyli właśnie tych dzisiejszych. Mocno orzechowych, chrupiących z zewnątrz i przyjemnie miękkich w środku, sycących i pysznych. 
W zestawie z warzywną (lub warzywno-strączkową) sałatką, sprawdzą się idealnie w roli dobrze zbilansowanego posiłku zabieranego do pracy, ale też w typowo niedzielnym zestawie typu kotlet, ziemniaki i surówka. Łatwe do zjedzenia paluchami, zabrylują na każdej imprezie (i pikniku), a uformowane w większe, płaskie krążki, będą świetnie smakowały w burgerowej bułce.



Kotlety z buraka i kaszy gryczanej


Składniki:
  • 2 duże surowe buraki
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (u mnie zwykła palona)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 4 łyżki dobrej jakości oleju (np z pestek winogron)
  • 6 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek pietruszki

  • 2 bardzo czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 bardzo czubate łyżki majeranku
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Kaszę zalewamy podwójną ilością wrzątku i gotujemy.
Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy.
Orzechy siekamy drobniej i dodajemy do buraków, razem z pozostałymi składnikami (przyprawami mąką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem)i ugotowaną kaszą .
Ugniatamy mocno i zostawiamy na min 15 min (masa może też spokojnie poczekać do następnego dnia w lodówce). 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Zwilżając dłonie, formujemy niewielkie kotlety i układamy na wyłożonej papierem blaszce.
Pieczemy 15 min, odwracamy i pieczemy jeszcze 5-7 minut.




1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń