W zestawie z warzywną (lub warzywno-strączkową) sałatką, sprawdzą się idealnie w roli dobrze zbilansowanego posiłku zabieranego do pracy, ale też w typowo niedzielnym zestawie typu kotlet, ziemniaki i surówka. Łatwe do zjedzenia paluchami, zabrylują na każdej imprezie (i pikniku), a uformowane w większe, płaskie krążki, będą świetnie smakowały w burgerowej bułce.
Kotlety z buraka i kaszy gryczanej
Składniki:
- 2 duże surowe buraki
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (u mnie zwykła palona)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść pestek słonecznika
- 4 łyżki dobrej jakości oleju (np z pestek winogron)
- 6 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- 2 bardzo czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 bardzo czubate łyżki majeranku
- 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy podwójną ilością wrzątku i gotujemy.
Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy.
Orzechy siekamy drobniej i dodajemy do buraków, razem z pozostałymi składnikami (przyprawami mąką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem)i ugotowaną kaszą .
Ugniatamy mocno i zostawiamy na min 15 min (masa może też spokojnie poczekać do następnego dnia w lodówce).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Zwilżając dłonie, formujemy niewielkie kotlety i układamy na wyłożonej papierem blaszce.
Pieczemy 15 min, odwracamy i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń