Tempeh i szpinakowo-pieczarkowe curry
Składniki:
- 200 g naturalnego tempehu
- 3 łyżki sosu sojowego*
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 ząbek czosnku
- 250g świeżego szpinaku
- 400-500g pieczarek
- 1 por (biała i jasno zielona część)
- szklanka kiełków fasolki mung (lub mrożonego groszku)
- puszka (400ml) mleka kokosowego
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 źdzbło trawy cytrynowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- płatki chilli
- 1-2 łyżki soku z limonki
- sól
- ryż
- pęczek kolendry
Przygotowanie:
Tempeh kroimy w plastry i dodajemy wszystkie składniki marynaty (sos sojowy, olej, wędzona papryka, kozieradka, pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek).
Mieszamy dokładnie i odstawiamy do zamarynowania na kilkanaście minut.
Pora (tylko białą i jasno zieloną część) i pieczarki kroimy w plasterki.
Pora (tylko białą i jasno zieloną część) i pieczarki kroimy w plasterki.
Szpinak płuczemy z ewentualnych resztek piasku.
Na wysokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, pokrojone pory + rozdrobnione w moździerzu przyprawy (kozieradkę, kumin, płatki suszonego chilli), starty imbir i mielone (kurkumę, cynamon, kardamon).
Mieszamy, przesmażamy chwilę i dodajemy pokrojone pieczarki i poszatkowaną trawę cytrynową.
Mieszamy, przesmażamy chwilę i dodajemy pokrojone pieczarki i poszatkowaną trawę cytrynową.
Przesmażamy kilka minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak (oraz mrożony groszek jeśli go używamy zamiast kiełków).
Delikatnie solimy, dolewamy mleczko kokosowe, przykrywamy i dusimy kilka minut.
Dodajemy kiełki fasolki mung, dusimy jeszcze minutę, doprawiamy sokiem z limonki i zdejmujemy z ognia.
W tym samym czasie, na rozgrzanej patelni układamy plastry zamarynowanego tampahu, razem z resztą marynaty.
Smażymy dwustronnie.
Smażymy dwustronnie.
Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane liśćmi kolendry.
* bezglutenowy jeśli danie ma być zjadane przez bezglutenowca
super obiadek
OdpowiedzUsuń