niedziela, 5 marca 2017

Pasta z zielonego groszku z miętą

Zima odpuszcza, a moje zmysły wariują w kierunku zielonego. Na prawdziwe zielone trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ale na szczęście mamy mrożonki. Z mrożonego zielonego groszku w kilka minut przygotujemy kusząco zieloną pastę i nakarmimy zmysły prawie letnim zestawem: zielony groszek, mięta i sok z cytryny.
Byle do wiosny :)




Pasta z zielonego groszku z miętą


Składniki:

  • 2 kubki (ok. 400g) zielonego groszku (mrożony a nie puszkowy)
  • kilka/kilkanaście liści świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • czarny sezam do posypania (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut (do miękkości).
Studzimy lub przelewamy zimną woda, dodajemy sok z cytryny, oliwę, posiekaną  miętę, sól, pieprz do smaku.
Miksujemy na jednorodną pastę.



1 komentarz:

  1. Cudowny kolorek!
    Uwielbiamy pastę z groszku, czasem dodajemy do niej jeszcze trochę tahini :)

    OdpowiedzUsuń