wtorek, 28 października 2014

Mleko migdałowe

Uzupełniam zestaw przepisów na mleczne zamienniki - dziś chyba moje ulubione mleko roślinne, migdałowe. 
Równie proste w przygotowaniu jak owsiane, też robione metodą na zimno, pyszne samo w sobie i świetne do wypieków, zup, czy koktajli. Zrobione z mniejszą ilością wody stanie się pyszną migdałową śmietanką (np do kawy).
Można je zrobić używając migdałów w skórkach (prościej i szybciej) ale wtedy jest kremowe, a nie śnieżnobiałe. Można ze sparzonych i obranych ze skórki - wtedy będzie bielutkie.
Pozostałe po zrobieniu mleka wióry, z powodzeniem nadają się do wykonania  - można z nich robić wegańskie twarogi, ale ja najczęściej dodaję je po prostu do owsianki, śniadaniowych racuchów, placków, naleśników i ciast.
W dokładnie ten sam sposób, zrobimy równie pyszne mleko z orzechów laskowych.





Mleko migdałowe


Skladniki:

  • 1 część migdałów (np 1/2 szklanki)
  • 4 części wody filtrowanej, mineralnej lub przegotowanej (na 1/2 szklanki migdałów 2 szklanki )*
  • ewentualnie odrobina ulubionego słodzidła i wanilii 

* Jeśli chcemy uzyskać nie mleko, a bardziej skoncentrowany płyn ("śmietankę"), zmniejszamy ilość wody o połowę na 1/2szkl migdałów szklanka wody


Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórek (ten etap możemy pominąć).
Zalewamy połową podanej w przepisie wody (np na 1/2 szklanki migdałów 1 szklanka wody) i odstawiamy na min 8-12 godzin.
Migdały wsypujemy do blendera razem z wodą, w której się moczyły  i blendujemy na gładko (gęste mieli się łatwiej).
Stopniowo dolewamy drugą połowę wody (zgodnie z proporcjami przepisu), mielemymy jeszcze chwilę i przecedzamy dokładnie przez gazę (lub bardzo drobne sitko).




1 komentarz:

  1. jedno z moich ulubionych, a w zasadzie to te, które używam najchętniej :)

    OdpowiedzUsuń