czwartek, 16 października 2014

Czerwony ryż z kiełkami i kalafiorem

Za wiele się rozwodzić nie będę - zwykła, pyszna miska ryżu. Tym razem czerwonego, z kiełkami i jesiennymi warzywami.  Szybki do zrobienia, nie wymagający specjalnego zaangażowania - zwyczajny codzienny patent na ciepły i sycący posiłek. Aromatyczny choć nie jakiś specjalnie efektowny.
O tej porze najlepszy gorący, ale oczywiście równie dobrze się sprawdzi na zimno (np zabierany w pudełku do pracy).



Czerwony ryż z kiełkami i kalafiorem


Składniki:
(porcja dla 3-4 osób)
  • 1/2 kubka czerwonego ryżu
  • 3 cebule dymki (lub 1 duża zwykła)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100-150 g mieszanki kiełków strączkowych (u mnie fasolka mung i soczewica)
  • 1 niewielki fenkuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 papryka ( u mnie żółta)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kuminu
  • 1-2 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • sok z połowy limonki
  • olej do smażenia (np dobry rzepakowy)


Przygotowanie:
Czerwony ryż płuczemy i zalewamy podwójną ilością wody. Gotujemy pod przykryciem aż do wchłonięcia płynu.
Zdejmujemy z ognia i zostawiamy przykryty żeby jeszcze chwilę "doszedł"
Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę i podsmażamy (wok lub zwykła wyższa patelnia) na odrobinie oleju, razem z mielonym kuminem i startym imbirem.
Dodajemy pokrojone w plasterki chili, paprykę, pokrojonego w cienkie piórka fenkuła (białą część bez zielonych końcówek), kiełki i rozdrobnionego na małe różyczki kalafiora.
Doprawiamy curry i kurkumą.
Podsmażamy/dusimy kilka minut ciągle mieszając - warzywa mają być chrupiące, a nie rozgotowane.
Solimy, doprawiamy sokiem z limonki i mieszamy z ugotowanym ryżem.



2 komentarze:

  1. Miska pysznego jedzenia:)Ja zwykle robię taki ryż z tego co się nawinie,co zalega w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładne, ja tez w ten sposób zazwyczaj czyszczę lodówkę:)

    OdpowiedzUsuń